Csillagrapszódia a kupola alatt

A Planetárium az ismeretterjesztés szolgálatában

317 786 m2 építési terület, 26 méter átmérőjű kupola, 2,5 tonnás vetítőgép, 500 férőhely és 8900 csillag. A tudományos, ugyanakkor szórakoztató ismereterjesztést zászlajára tűző TIT Budapesti Planetárium 1975 és 1977 között épült Lux László és Tömöry Tamás tervei alapján. A különleges hangulatról a kiváló szakemberek alkotása mellett a speciális kupola és a Zeiss Universal vetítőberendezés gondoskodott.

A Planetárium 1976-ban (Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan Nr. 66273)

Kulin György csillagász már a harmincas évek végétől szorgalmazta egy planetárium-műszer beszerzését. A rég áhított Zeiss Universal-II berendezés 1944-ben érkezett meg Budapestre, de a második világháború zűrzavaros időszakában nyoma veszett. Kulin nem szűnő lelkesedésének eredményeképpen a hatvanas évekre sikerült beszerezni egy egy-csillaggömbös kisplanetárium-gépet, ami végül a Vidám Parkba. A nagyplanetárium-vetítő beszerzésére 1969-ben került sor, amikor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) állami támogatással vásárolta meg a jénai Zeiss Universal-VI-os műszert, a hozzá tartozó segéd projektort, vezérlőpultot, hangosítási rendszert, illetve az alumínium lapokból készült, lyuggatott vetítőfelületet. Bár a technikai eszközök rendelkezésre álltak, a Planetárium leendő helyszínéről nem tudtak megegyezni, így a két és fél tonnát nyomó műszer még majdnem egy évtizedig ládában rostokolt. 1971-ben döntés született a Planetárium Népligetben történő felállításáról. Az 1975 és 1977 között zajló építkezés kivitelezője a Középületépítő Vállalat volt, a terveket BME Magasépítési Tanszéke, Lux László és Tömöry Tamás készítette, a kertet pedig Csorba Vera tervezte.

A főlétesítmény alaprajza (Forrás: Budapest Népliget, Magyar Planetárium (TIT Budapesti Planetárium) –  Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Tervtár, BME Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék tervei, Lux László, Tömöry Tamás, 1972)

„Ma már szinte hazánk az egyetlen olyan főváros Európában, ahol nincs Planetárium, ugyanakkor az ifjúság és a felnőtt lakosság körében is rendkívül nagy az igény és az érdeklődés az ilyen jellegű ismeretterjesztés iránt” – áll a Planetárium 1976-os kiviteli és engedélyezési tervében, amelyet a Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központja őriz. A Planetáriumot a tömegméretű természettudományos ismeretterjesztés szolgálatába kívánták állítani, ami helyet ad többek között „a felsőfokú csillagászati, földrajzi, geofizikai oktatás számára, de itt kapnak navigációs képzést a repülők, a hajózók és felhasználható a létesítmény a légfigyelés, stb. kiképzésénél is.”

A Planetárium a korszerű ismeretterjesztés nélkülözhetetlen csatornájaként az általános és a középfokú oktatásban egyaránt biztosította a nehezen elsajátítható csillagászati és földrajzi fogalmak megértését. Emellett a „felnőttoktatás és népművelés eszközeként az általános tudnivalókon túl szórakoztató módon segíti a helyes világkép kialakítását.”

A Népligetben kijelölt 317 786 négyzetméteres építési telek rendezett, parkosított, kedvező adottságokkal rendelkező terület volt. Az építkezés során nagy hangsúlyt fektettek a Népliget „angol kert” típusú környezetének megőrzésére, amit az öreg fák megóvásával és a fiatal növények átültetésével biztosítottak. A beruházás előrelátható megvalósítási költségét 41 millió forintra becsülték, illetve maximum 80 munkavállaló foglalkoztatását tervezték az 1976-os tervek alapján.

A 26 méter átmérőjű acélszerkezetű kupola, a létesítmény egyedi formai megoldása, a parki környezet szépsége idegenforgalmi látványosságként is vonzerőt jelentett. A tervdokumentációban foglaltak szerint „a Planetárium kupolaterme kiváló akusztikai adottságai, formai megjelenése és világítási lehetőségei (pl. csillagos ég vetítése) miatt alkalmas élőben is hanglemezről adott kamara zenei hangversenyek rendezésére.”

Az északi park felőli homlokzat (Forrás: Budapest Népliget, Magyar Planetárium (TIT Budapesti Planetárium) –  Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Tervtár, BME Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék tervei, Lux László, Tömöry Tamás, 1972)

A Planetárium különlegessége, hogy nincs benne távcső, „csak a valóság égi mása jelenik meg a kupola belső, homorú mennyezetén, amelyre a terem közepén elhelyezett [2,5 tonnás] Zeiss Universal vetítőberendezés varázsolja fel a kozmikus látványt,” amit a képzeletbeli észlelési pont környezetének körfalakra való kivetítése tesz még autentikusabbá – írja a Dolgozók Lapjának 1977. július 2-i számában Dr. Török Zoltán. „A kitűnő hallási viszonyokról a kupola belső felületét borító műanyaglemezen 54 millió apró lyuk továbbá speciális hangelnyelő réteg gondoskodik.” A kényelmes karosszékekben ülve közel 8900 csillagot csodálhat a látogató, jóval többet, mint amennyit a földről, szabad szemmel láthatunk.

„A köralaprajzú 500 fő befogadására alkalmas Planetárium néző és vetítőteréhez excentrikusan csatlakozó köralaprajzú előcsarnok kb. 800-900 fő egyidejű befogadására alkalmas” – olvashatjuk az épületet leíró dokumentációban. A mobil válaszfal elemekkel felszerelt előcsarnokban a muzeális csillagászati műszerkiállítás mellett bemutatók, kiállítások és előadások szervezését is tervezték.

A várva várt pillanat 1977. augusztus 20-án jött el, a TIT Budapesti Planetáriuma megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Első igazgatója 1975 és 1981 között Ponori Thewrewk Aurél csillagász–történész volt, aki az épület egyik bejárata fölötti napórát tervezte.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A Dunántúli Napló 1978. július 6-i számában megjelent cikk szerint a Planetárium működésének első évében 180 ezer látogatója volt, állandó teltházzal működött. Változatos, minden korosztályt megszólító programokkal várta vendégeit, az oktató tevékenységét kiegészítette a „kulturális művelődéspolitika” melletti elkötelezettsége. A repertoárban olyan műsorok szerepeltek nagy sikerrel, mint A nap családja című gyermekműsor, Lesz-e világvége?, Csillagrapszódia, Űropera, Lézerszimfónia, valamint Utazás térben és időben.

Források:
Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központja, BME Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék tervei, Lux László, Tömöry Tamás (1972) - Budapest X. kerület, Népliget, Magyar Planetárium (TIT Budapesti Planetárium)
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat honlapja
Hungaricana közgyűjteményi portál:
Dolgozók Lapja, 1977. július 2. Kozmikus varázslat a Népligetben c. cikk
Dunántúli Napló 1978. július 6. Utazás térben és időben c. cikk

A cikk 2020. május 19-én új fotókkal frissült.

Jancsó Ágnes