Design folyamatok, rendszerek, és a mesterséges intelligencia

Így terveznek ők: A Design Főosztály belső előadás-sorozata I.

A Lechner Tudásközpont Design Főosztálya februárban belső előadás-sorozatot indított, amelynek során egy-egy izgalmas témát bemutatva ismertetik meg munkájukat a kollégákkal. Az első három alkalommal a tervezési folyamat, a mesterséges intelligencia és a design system rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket.

„A Design Főosztály a Lechner vizuális koncepciójának megalkotásáért és kivitelezéséért felel és ugyanezt a szerepet látja el háttérintézményi szakmai feladatainak megvalósítása során is. Az elkészült online és offline „termékek” tartalmi és szemléletformáló módon is értéket teremtenek, legyen az alkalmazás, szakrendszer, kiadvány vagy publikus megjelenés, mindezt olyan formában, hogy a felhasználók számára érthető, minőségi és esztétikus legyen” – fogalmazott munkájukról Kirkovits Andrea, a Lechner Design Főosztályának vezetője. A kilenc fős csapat nem csak a cég teljes arculatának kialakításáért felel, de a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett számos online szakrendszer – így az e-közmű, e-napló, ÉTDR, E-Tanúsítás – megjelenéséért is. Többek között ők tervezték az online Bölcsőde Mintaterv Katalógust, valamint a sok állampolgár számára ismerős kormányhivatalok, kormányablakok weboldalát is. Érdekes és sokszínű tevékenységét a Design Főosztály az idén februárban indított belső előadás-sorozatban teszi megismerhetővé a kollégák számára.

A Design Főosztály munkájába bevezető előadást Design thinking – Hogyan tervezünk mi címmel tartotta Kovács Viktória UX tervező és Szücs Annamária UI tervező. Az online megrendezett eseményen végigvezették az érdeklődőket a UX-UI tervezés lépésein az ötlettől egészen a célig, bemutatva, mi mindent kell átgondolni és megtenni, ha nem csupán egy működő rendszert, hanem egy olyan weboldalt vagy alkalmazást akarunk létrehozni, amely vizuálisan és felépítésében is egyértelmű, könnyen kezelhető a felhasználók számára. A UX, vagyis a User Experience jelenti a felhasználóiélmény-tervezést, a struktúra, a működés, a felhasználói folyamatok végiggondolását. Ezt követi a UI, vagyis a User Interface tervezés folyamata, amely a weboldal vizuális kialakítását foglalja magában. A tervezési folyamatban tehát végig szem előtt tartják a felhasználói kényelmet, miközben a megrendelői, üzleti igényeket is figyelembe veszik, és a fejlesztőkkel egyeztetve, szorosan együttműködve jutnak el a célig.

Második alkalommal Báron András, Korcsmáros László és Péczi László tevezőgrafikusok tartottak szemléletes bemutatót arról, hogyan használják a grafikai szoftverek a mesterséges intelligenciát. A manapság egyre több területen megjelenő MI nem csupán képek, videók manipulálását teszi lehetővé, de képes akár szövegeket, sőt még fejlesztési kódok részleteit is megalkotni. A Design Főosztály grafikusai konkrét példák segítségével mutatták be, hogyan használható az Adobe szoftvereibe integrált mesterséges intelligencia a fotók kiterjesztésére, kijelölt elemeinek törlésére, megváltoztatására. Egyúttal rámutattak arra is, hol vannak még hiányosságok, mire képes és mire nem képes még a mesterséges intelligencia a valósághű ábrázolás terén.

A Design Főosztály harmadik előadásából kiderült, milyen előnyökkel jár a vállalat számára egy design system létrehozása, és hogy mitől több a design system, mint a UI kit. Szücs Annamária és Góg Attila UI designerek ismertették a jó design system sajátosságait. A design system nem csak az egyes vizuális elemeket (színpaletta, betűtípus, ikonok), de az azok használatával kapcsolatos szabályokat is tartalmazza – egy olyan keretrendszer, amely rendet teremt a design eszköztárban. Ez nem csak a tervezők munkáját könnyíti meg például egy egyéges megjelenésű online felület létrehozásakor, de a felhasználói élményre is pozitív hatással van, illetve a cégek belső működésük tekintetében is profitálhatnak belőle. Egy ilyen rendszer egy helyre hozza a designt, a fejlesztést, a tartalmat, és a szervezetet közösen meghatározott protokollok és kommunikációs csatornák használata révén.

Tábi Emőke