Digitális szolgáltatások az élhető környezetért – TP LAB helyi partnertalálkozó Győrben

Együttműködés, műhelymunka, ötletcsere

Kiemelt fontosságú az adatszolgáltatás és a helyi felhasználók, valamint a szlovák és magyar oldal közötti összhang megteremtése – hangsúlyozták a résztvevők a TP LAB (Territorial Planning Laboratory) 2021. május 31-én megrendezett helyi szakmai találkozóján. A rendezvény fő célja az együttműködés megalapozása, egymás ötleteinek meghallgatása, valamint a korábban kiküldött igényfelmérő kérdőív válaszainak bemutatása, pontosítása, megvitatása volt.

A január végi kick-off meeting után 2021. május 31-én a TP LAB projekt résztvevői megtartották következő összejövetelüket. A Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatánál megrendezett helyi szakmai találkozóra a korábban elkészült partnerségi terv alapján kaptak meghívást a projekt elsődlegesen érdekelt helyi szereplői. Az eseményre a járványhelyzet miatt online csatlakozási lehetőséget is biztosítottak az érdeklődők számára. A fejlesztéssel érintett, tágabb Szigetköz térségből több stakeholder is részt vett a rendezvényen, így például a Fertő Hanság Nemzeti Park, a Szigetköz Natúrpark Egyesület és Győrladamér Község Önkormányzata.

A program első részében a projekt tevekénységeinek és céljainak megismerése mellett a jelenlévő és becsatlakozott szereplőknek lehetőségük nyílt egymás megismerésére. A második blokkban gondolatébresztőnek szánt, már létező területi adatbázisokat, információs rendszereket mutattak be, majd a helyi szükségleteket feltáró kérdőív eredményeit ismertették röviden. A harmadik, utolsó részben a műhelymegbeszélésre, ötletcserére helyezték a hangsúlyt, ahol mindenki elmondhatta a véleményét, meglátásait a készülő webes területi információs rendszerrel kapcsolatban. A résztvevők elsősorban az adatszolgáltatás és a helyi felhasználók, valamint a szlovák és magyar oldal közötti összhang megteremtésének fontosságát emelték ki, valamint felhívták a figyelmet az adathiányokra.

A találkozón a Lechner Tudásközpontot Majorné Vén Mariann TP LAB projektvezető, Papp Lajos osztályvezető, Schneller Krisztián vezető tervező, Nagy András vezető szakértő és Móricz Dénes GIS szakértő képviselte. Amint elmondták, a Lechner már felmérte, elkezdte adatbázisba rendezni a rendelkezésre álló adatokat, és ezt a szakmai összejövetel eredményei és a kérdőíves felmérés alapján pontosítani fogja. A következő hónapokban a Tudásközpont a webszolgáltatási platform kialakításán fog dolgozni a többi résztvevő vagy érdeklődő külső partnerrel együtt.

A három részre osztott program alapvető célja az együttműködés megalapozása, egymás ötleteinek meghallgatása, valamint a korábban kiküldött igényfelmérő kérdőív válaszainak bemutatása, pontosítása, megvitatása volt. A kérdőíves felmérés eredményei, valamint a helyi partnertalálkozón megbeszélt felhasználói ötletek jó alapot szolgáltatnak a TP LAB projekt webes adat- és információszolgáltató alkalmazásának kialakításához. A cél, hogy a digitális formában nyújtható szolgáltatások minél felhasználóbarátabbak legyenek és elégítsék ki az adat- és információigényeket.

A TP LAB következő lépése egy összefoglaló elemzés a szlovák és magyar oldali igényfeltárás eredményei alapján, amely elérhető lesz a széleskörű partnerség számára. A közeljövőben felállítják a Living Lab helyi szolgáltató irodát, amelyben a projekt keretében biztosított eszközökkel személyesen lehet a fejlesztett rendszert tesztelni és visszajelzéseket adni. Online tananyag is készül, valamint képzéseket szerveznek az elkészült szolgáltatás megfelelő használatának elősegítéséhez.

A Territorial Planning Laboratory – vagyis TP LAB, magyarul Területi Tervezési Laboratórium – 2020 októberében két-két magyar és szlovák, területi tervezéssel és információ szolgáltatással foglalkozó intézmény együttműködésével indult el. Az Interreg V-A Szlovák-Magyar Együttműködési Program által támogatott projekt keretében térinformatikai adat- és információszolgáltató platformot fejlesztenek a Szigetköz és Csallóköz tágabb térsége számára. A TB LAB együttműködő partnerei a pozsonyi Térségi Tervezési Intézet (IPP) és Műszaki Egyetem (STU), valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. és a Lechner Tudásközpont.

Pesti Monika