Díjazták a családi ház ötletterveket

93 díjazott az országos ötletpályázaton

Szeptember 16-án kihirdették a Nemzeti Mintaterv Katalógus építészeti ötletpályázat eredményeit. A beérkezett 273 megoldásból 93 nyert megvételt, a jövő családi házait megálmodóknak dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár adta át az elismeréseket.

Eredményt hirdettek a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 adatbázisának kialakítására kiírt országos ötletpályázaton. A három tervezési kategóriában – kockaházak átalakítása, kalákában megépíthető családi házak és korszerű technológiával épülő, okos otthonok – beérkezett 273 érvényes megoldásból 93 vázlatterv részesült megvételben. Az elismeréseket Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára adta át 72 pályázó összesen 93 megoldásáért, a nyertes vázlattervekért darabonként 500 000 forint díjazás járt. „A magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak háromdimenziós vázlatterveit tartalmazó adatbázis nagy segítséget nyújthat az otthonteremtésben érintett érdeklődőknek” – hangsúlyozta az államtitkár.

A tizenhét főből álló bírálóbizottság tagjai között az Országos Főépítészi Kollégium, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Művészeti Akadémia is képviseltette magát. Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, a bírálóbizottság elnöke elmondta, hogy a pályázat során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozik ma Magyarországon egy építész, milyen építészeti stílusjegyeket visel az általa tervezett épület, illetve, hogyan felel meg alkotása a 21. század infrastrukturális kihívásainak. Az ötletpályázaton díjazott tervek alapján alakítják ki a jövő év elejétől elérhető Nemzeti Mintaterv Katalógus kínálatát, mondta el Dr. Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője. Hozzátette, az elismert munkák közül 20 megoldás a kockaházak átalakítására, 29 a kalákában megépíthető családi házakra, 44 pedig az okos otthonok kialakítására készült. A megvételt nyert tervek a Katalógus weboldalán, az nmtk.lechnerkozpont.hu címen tekinthetőek meg.

A Katalógus családi ház tervadatbázisában magas építészeti minőségű, rögzített műszaki tartalmú, jogszabályoknak megfelelő, érthető és átlátható tervdokumentációk között böngészhetnek 2020-tól az építkezni vágyók. Az online, lakossági építkezéseket támogató rendszerben a kiszemelt ház tervéhez ingyenesen és gyorsan hozzájuthatnak az érdeklődők. A választást 3D épület-betekintés, különböző paraméterek szerinti kereshetőség és a tervekhez tartozó építési költség kalkulációk segítik, ami jelentős támogatást nyújthat az otthonteremtés előtt állóknak.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében valósul meg.

Borítókép: Nemzeti Mintaterv Katalógus

Jancsó Ágnes