E-TÉR – Milyen hasznos információt, hol találok?

Segédletek, útmutatók, linkek

Tájékoztató anyagokkal, oktatóvideókkal, felhasználói kézikönyvekkel segíti a Lechner Tudásközpont az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer, az E-TÉR használatát. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen információt, hol lehet keresni.

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) célja a területrendezési, területfejlesztési, településrendezési, településfejlesztési tervek és településképi dokumentumok teljes életciklusának – a tervező kiválasztásától a tervezésen, egyeztetésen át, az elfogadott tervek tervtárazásáig – lehető legnagyobb mértékű webes támogatása. A rendszer jelenleg elérhető verziójának „Tájékoztatás” menüpontjában a már elkészült Országos Területrendezési Terv, Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, Budapesti Agglomeráció és a Megyei területrendezési tervek találhatók meg, az „Egyeztetés” és „Tervezés” menüpontok pedig a folyamatban lévő megyei területrendezési tervek elkészítését szolgálják. A települések 2022. július 1. óta a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló, 419/2021. (VII. 15.) kormányrendelet hatálya alá tartozó terveiket az E-TÉR rendszerben egyeztetik.

Az E-TÉR használatát a Lechner Tudásközpont többféle módon és eszközzel is támogatja.

A rendszerrel kapcsolatos aktuális hírek és hasznos információk az e-epites.hu önkormányzati aloldalán találhatók meg.

Az E-TÉR használatát a megyei terv egyeztetéshez és települési tervekhez szintén az e-epites.hu portálon elérhető útmutatók segítik.  Ugyanezen az oldalon oktatóvideók érhetők el a szerepkörökről, a tervezési folyamatról, az adatszolgáltatásról, az egyeztetés indításáról, a tervezőknek szánt dokumentumokról, a TEIR adatok eléréséről, a tervdokumentumok feltöltéséről, a háttérinformációk menüpontról, az interaktív és a WMS térképekről.

Regisztráció, szerepkörök felvétele

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszerben regisztrációt követően tudják ellátni feladataikat a különböző szereplők. A regisztrációt is szöveges anyag és oktatóvideók segítik.

A regisztrációt követően a megfelelő szerepeket a szervezeti adminisztrátor osztja ki a felhasználóknak. A szerepekről és azok felvételéről bővebben a Szerepkörök az E-TÉR rendszerben és Az egyes szerepkörök felvétele előtti teendők című oktatóvideókból lehet tájékozódni.

Tudnivalók az egyes szerepkörökhöz

A települési tervezési folyamatokban, egyeztetésben különböző szerepű felhasználók vesznek részt, bővebb információkat erről a Települési útmutató 1. fejezetében, illetve a Megyei útmutató 1. fejezetében lehet szerezni.

Minden szereplő részére részletes tájékoztatás található a Települési útmutató 3-6. fejezeteiben.

A megyei vagy települési önkormányzatok „Megbízó” szereppel rendelkező felhasználói az alábbi fejezetekben kaphatnak segítséget:

  • Tervezési folyamat indítása: 3.1 fejezet, módosítása: 3.2 fejezet, lezárása: 3.7 fejezet
  • „Tervező” szerepben a tervezésben résztvevő szakember megadása – akivel együtt dolgozzák fel a beérkezett véleményeket: 3.1 fejezet, 17. oldal
  • Az egyeztetési folyamatok indítása és lezárása: 3.3 és 3.4 fejezet

A „Tervező” által használható menüket a Települési útmutató 4. fejezete tárgyalja.

A terv egyeztetésében részt vevő „Véleményezőket” (5. fejezet), illetve az állami főépítészeket (6. fejezet) illetékességi terület és tervezés típus alapján a rendszer automatikusan rendeli a tervezési folyamathoz.

Tervezés

A korábbi településrendezési eszközök, az új településterv és a településképi dokumentumok egyeztetése egyaránt az E-TÉR-ben történik. A tervek típusai az azokhoz tartozó egyeztetési eljárások listája és a tervfajták magyarázata a Települési útmutató 11-13. oldalán található.

A tervek elkészítéséhez a Lechner Tudásközpont további segítséget nyújt a Tervek műszaki követelményei és előírásai oldalon, ahol hozzáférhető a tervezési előírásokat tartalmazó Településtervezési Szabályzat, illetve a térinformatikai sablonfájlok. Ezenkívül a Lechner képzési felületén a térinformatikai formátumú tervek elkészítését szolgáló – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – online QGIS oktatást alakított ki és tett elérhetővé.

Magánszemélyek által elérhető funkciók

Regisztrációt és ügyfélkapus bejelentkezést követően az egyeztetésben magánszemélyek is részt tudnak venni, amire két lehetőség is rendelkezésre áll:

  • A Terv- és Dokumentumkereső menüpontban a már elkészült megyei és települési tervek publikus dokumentumai lelhetőek fel.
  • Az Interaktív térkép menüpontban az országos és kiemelt térségi, valamint a megyei területrendezési tervek térképen tekinthetőek meg, a PDF térképek menüpontban PDF formátumban letölthetők, a WMS térképek menüpontokban pedig WMS linkként érhetőek el.
  • Azok a megyei és települési tervezések, amelyeket az E-TÉR-ben indítottak a Folyamatban lévő tervezések menüben megtalálhatók.

Helpdesk

Ha valamilyen nehézségbe ütközik egy felhasználó, az eterhelpdesk@e-epites.hu e-mail címen tudja felvenni a kapcsolatot a Lechner Tudásközpont munkatársaival, akik segítenek megoldani a problémákat.