E-tervpálya – Tervpályázati platform egyszerűen, kényelmesen, hatékonyan

Terv- és ötletpályázatok elektronikusan

A hazai építészeti, tájépítészeti, településrendezési, urbanisztikai terv- és ötletpályázatok lebonyolításában nyújt segítséget a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Elektronikus Tervpályázat-kezelő alkalmazás, az E-tervpálya. Az Országos Építésügyi Nyilvántartás keretrendszerébe illeszkedő építésügyi fejlesztéssel a pályázatok rendszerezettebbé, visszakereshetővé válnak, emellett a kiírási folyamat is leegyszerűsödik az automatikus értesítéseknek és az átláthatóbb határidőknek köszönhetően.

2019-es indulása óta hat terv- és ötletpályázat hatékony lebonyolítását tette lehetővé a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont fejlesztésében megvalósuló, az e-epites.hu portálon keresztül elérhető Elektronikus Tervpályázat-kezelő alkalmazás. Az E-tervpálya digitális felülete építészeti, tájépítészeti, urbanisztikai, településrendezési és művészeti terv- és ötletpályázatok lebonyolítására egyaránt alkalmas, akár nyílt, akár meghívásos pályázatról van szó. A fejlesztés illeszkedik az egész építésügyet átfogó digitalizációs folyamatba, ezen belül az Országos Építésügyi Nyilvántartás keretrendszerébe, megkönnyítve ezzel a kiírók, a pályázók és a zsűritagok feladatát.

Az E-tervpálya a pályázat teljes folyamatát elektronikusan támogatja. A kiírók segítséget kapnak a beérkező anyagok rendszerezéséhez, a határidők követéséhez és az adminisztrációhoz. A rendszer például automatikusan felkéri a bírálóbizottság tagjait e-mailben, a felkérés elfogadásáról pedig a kiírókat is értesíti. A pályázati kiírás elkészítéséhez a hatályos jogszabályok értelmezése mellett az oldalon keresztül elérhetők a Magyar Építész Kamara segédanyagai és mintakiírásai is.

A pályázaton induló tervezők egy helyen elérhetik a legfontosabb információkat, a kapcsolódó dokumentumokat. Értesítéseket kapnak a közelgő határidőkről, a hiányzó dokumentumok pótlásáról, az eredményhirdetésről, és itt zajlik a pályázattal kapcsolatos kérdések feltevése és megválaszolása is.

A felületen a bírálóbizottság tagjai könnyebben áttekinthetik a beérkezett pályázatokat, azokat rendszerezni, értékelni tudják, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk, illetve kiválaszthatják az általuk legjobbnak ítélt terveket. Azt is láthatják, hogy a többi zsűritag hogyan értékelte a pályaműveket, valamint megismerhetik a szakértői véleményeket is.

Egy pályázat többet jelent egy megépítendő terv kiválasztásánál, a létrejövő szellemi tőke értékének megőrzése is fontos szempont. Az E-tervpálya így nem csupán a teljes tervpályázati folyamat elektronikusan nyomon követését teszi lehetővé, de egyben online tervpályázati archívumként is szolgál, ahol a rendszerben lebonyolított pályázatok anyagai a későbbiekben is elérhetőek, visszakereshetőek.

Az elmúlt két évben a Nemzeti Mintaterv Katalógus és a bölcsődeépítési pályázatok mellett a Tata Szíve Építészeti Tervpályázat, a Sopron Multifunkcionális Konferenciaközpontjára kiírt pályázat, és az Építészet Ligete Építészeti Tervpályázat is ezen a digitális platformon keresztül zajlott le, jelenleg a Városháza Park térépítészeti tervpályázat lebonyolítását segíti az E-tervpálya.

Ügyfélkapus regisztrációval lehet belépni az E-tervpálya alkalmazásba a pályázatok kiírásához, vagy az azokon való részvételhez, a lezajlott pályázatok tervanyagaiban való böngészéshez viszont nincs szükség regisztrációra.

Az E-tervpálya online felülete az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038) projekt keretében, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban valósul meg.