Egri campus nyerte a Lechner különdíját

Kiosztották az elismeréseket a Média Építészeti Díján

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka utcai kampusz „C” épület megújításáért a Kormos Gyula vezette építészcsapat vehette át a Lechner Tudásközpont épületrekonstrukció különdíját a Média Építészeti Díja december 11-ei ünnepélyes gálaestjén az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Idén első alkalommal hirdetett különdíjat a Lechner Tudásközpont a Média Építészeti Díja megmérettetés keretében. A különdíjra 1945 után épült épület, építmény megvalósult felújításával, rehabilitációjával, vagy annak tervével lehetett pályázni.

A Média Építészeti Díjára regisztrált projektek automatikusan indultak a Lechner különdíjáért is, emellett számos pályázó jelentkezett külön, kifejezetten ezért a díjért. Végül tucatnyi más épületrekonstrukcióból az egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka utcai kampusz „C” épületének megújítása került ki győztesként. A Kormos Gyula és csapata által tervezett magas színvonalú, nagyvonalú felújításért járó elismerést Szakolczai-Sándor Kristóf, a Lechner Tudásközpont operatív igazgatója adta át az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 11-én a MÉD ünnepélyes díjátadóján.

- A Lechner Tudásközpont elkötelezett Magyarország építészeti öröksége iránt; különösképpen figyelemre méltónak gondoljuk az ország későmodern épületeit. Igen nagy öröm volt, amikor megpillantottunk egy olyan elkészült rehabilitációt, mely a mi értékválasztásunkat tükrözi – mondta el Szakolczai-Sándor Kristóf. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka utcai kampusz „C” épületének megújítása kiváló példája a hazai későmodern épített örökség megújítva megőrzésének. Kormos Gyula építész és csapata, az egyetem vezetésével összhangban, felismerte az eredeti épület értékeit: a városra néző páratlan kilátást biztosító nagy üvegfelületeket, a nagyvonalú emeleti tér fontosságát, és az épületszerkezetek jó statikai állapotának hasznosítási lehetőségeit. A Lechner Tudásközpont Építésügyi Dokumentációs és Információs Központja több százezer 1945 utáni építészeti és mérnöki tervet őriz. A Tudásközpont által alapított különdíj célja a megújítási tervek és munkák elismerése mellett az, hogy felhívja a figyelmet Magyarország II. világháború utáni építészeti örökségének fontosságára és megőrzésére.

Eszterházy Károly Egyetem, aktívház - építész: Kormos Gyula - fotós: Zsitva Tibor (Forrás: Építészfórum.hu)
 

Fotók:
Lechner Tudásközpont / Kis Ádám
Építészfórum.hu

Juhász Réka