Egységes séma és formátum a 4TR-ben

Segítség a térségi tervezőknek

Egységes téradat-formátumokkal egyszerűbbé válik az elkészült tervek nyilvános online megjelenítése és kezelése a területi és települési tervezői munkában. A 4TR alkalmazás keretében a Lechner Tudásközpont egységes adatszerkezetre vonatkozó javaslatot dolgozott ki Terület- és településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum címmel.

A térségi tervezés, és az azzal összefüggő önkormányzati munka folyamatai hamarosan elektronikusan folyhatnak majd, készül ugyanis a 4TR, azaz a Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer. Az online alkalmazás célja, hogy a településfejlesztés és -rendezés, valamint a területfejlesztés és -rendezés teljes folyamatát egy online, díjmentes platformon egységesítse. A 4TR-t kidolgozó szakemberek, a Lechner Tudásközpont munkatársai, június 30-án elérhetővé tették azt a javaslatot, amelynek segítségével a rendszerben található térképek és adatok egységes szerkezetben szolgáltathatók. Ez a javaslatcsomag, melyet hivatalosan Terület- és településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátumnak hívnak, harmonizálja a vizuális és írott tartalmak elkészítésének módját. A dokumentum összeállításakor figyelembe vették a 2017 decemberében közzétett anyagra érkezett felhasználói észrevételeket is, melyeket beépítettek a javaslatba.

A térségi tervezés sokszereplős és mátrix-szerűen összefüggő folyamataiban most többféle lehetőség adott a jogszabályok által előírt adattartalmak megjelenítésére. Papíron, cd-lemezre másolt pdf-ek formájában, vagy ritkábban vektoros állományokban tárolják és küldik tovább ezeket a dokumentumokat és téradat-rétegeket a tervezői munka következő fázisához az adatszolgáltatók, önkormányzati és minisztériumi szakemberek, térségi tervezők.  A séma és formátum javaslat alapján elkészített egységes térképformátumok lehetővé teszik az interaktív térképek nyilvánosság számára hozzáférhető bemutatását is a 4TR felületén. Az egységesítés segítséget nyújt a főépítészeknek is, mert online összehasonlító felületen vizsgálhatják majd a jogszabályi megfelelőséget.

A Terület- és településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum kidolgozásának indokoltságát támasztja alá az is, hogy a Lechner Tudásközpont másik, részben már elkészült rendszere, az e-közmű online térképes alkalmazásához korábban készült séma és formátum tette lehetővé, hogy a rendszert már számos adatszolgáltató és érdeklődő sikerrel használhatja.

A területrendezési és településrendezési adatszolgáltatási séma és formátum az alábbi linkekre kattintva tölthető le:
Településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum (pdf - 2.82MB)
Területrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum (pdf - 976.36KB)

A térségi tervezés támogatására fejlesztett 4TR-ről, amely a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projektje részeként a térségi tervezés támogatására fejlesztett rendszeréről (4TR) ebben a cikkben olvashat.

Juhász Réka