Együttműködési megállapodást kötött a Lechner Tudásközpont és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Együttműködés a szakmai kapcsolatok fejlesztéséért

Együttműködési megállapodás írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Lechner Tudásközpont november 27-én, az egyetem Ludovika Campusán. Az évtizedekre visszatekintő jó együttműködés kölcsönös előnyökkel járó eredményeinek megőrzését és folyamatos fenntartását célzó megállapodást dr. Deli Gergely, az NKE rektora és dr. Földváry Gábor a Lechner Tudásközpont ügyvezetője szentesítette aláírásával.

Évtizedes múltra visszatekintő és a jövőre nézve is hosszútávú együttműködést célzó megállapodást szentesített aláírásával dr. Deli Gergely az Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és dr. Földváry Gábor a Lechner Tudásközpont ügyvezetője november 27-én az NKE Ludovika Campusán. Az együttműködési megállapodás az intézményi kapcsolatrendszer és a szakmai kapcsolatok fejlesztését célozza, emellett pedig kölcsönös segítségnyújtást tesz lehetővé a felek között az oktatási, műszaki-fejlesztési és a tervezési munkák vonalán.

nke-lechner
Dr. Földváry Gábor a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és dr. Deli Gergely az NKE rektora

Az együttműködési megállapodás lehetőséget ad a Lechner Tudásközpont számára, hogy az egyetemi oktatás számos területén segítséget nyújtson. Az egyik ilyen lehetőség a szemléltető eszközök, térképek, filmek, kiállítási anyagok rendelkezésre bocsátása, illetve a Tudásközpontnál folyó munkák bemutatása. Az oktatási célra alkalmas, de a Lechnerben munkavégzésből már kivont eszközök és műszerek átadásával szintén olyan lehetőség teremtődik, amely által a hallgatók ismeretei bővülhetnek. Emellett az NKE Víztudományi Karán az évenkénti geodéziai mérőgyakorlat lebonyolításához is gyakorlati szakembereket és mérőfelszereléseket biztosít a Lechner.

A Lechner Tudásközpont, illetve annak egyik jogelődje, az egykori Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a vízügyi ismeretek felsőfokú oktatásában 60 évnyi múltra visszatekintő Víztudományi Kar együttműködése csaknem fél évszázadra nyúlik vissza. Az NKE Víztudományi Karán a FÖMI, majd a Lechner Tudásközpont munkatársai is rendszeresen vezettek és vezetnek külsős elő-adóként geodéziai mérőgyakorlatot. A gyakorlati foglalkozások, mérőtáborok során építőmérnök, környezetmérnök és vízügyi üzemeltetési mérnök hallgatók sajátíthatják el a terepi mérés alapjait. Az elméleti és gyakorlati tudás egymást kiegészítő összekapcsolása a bajai Víztudományi Kar geodézia tanára, a nemrégiben elhunyt Varga Antal intézményi oktató és Kutassy Emese földméréstan mérnöktanár vezetésével valósult meg. Varga Antal a ’80-as évek óta tanárként vett részt a mérőgyakorlatokon, a Lechner Tudásközpont részéről pedig neves szakemberek, közöttük 2007 óta Pálosi Imre, 2018 óta pedig Angyal László is megosztja tudását a fiatal generációkkal gyakorlati oktatóként.

Fotó: Szilágyi Dénes

Juhász Réka