Élhető örökség – Népi építészeti konferencia

A Népi Építészeti Program eredményei

2020. február 14-én Budapesten Élhető örökség – Népi építészeti konferencia címmel rendezett szimpóziumot a Teleki László Alapítvány, a Magyarország Kormánya által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Program tematikájában.

Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatójának köszöntőjét követő hivatalos szakmai ülésen Korzenszky Tamás, a Lechner Tudásközpont örökségvédelmi igazgatója tartott előadást A Népi Építészeti Program első éveinek eredményei címmel. 

A Megújuló vidéki örökségünk kiadvány (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Korzenszky Tamás igazgató előadásában a népi építészet kutatás történeti bevezetőjét követően bemutatta a védett népi építészeti örökségünk megőrzése és fenntartása érdekében Magyarország Kormánya a 1601/2016 (XI.8.) Korm. határozattal létrehozott, a 2017. és 2018. évben a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. lebonyolításában zajló Népi Építészeti Program teljes keretrendszerét és mérföldköveit. Ezt követően, az idén év elejére a Lechner Tudásközpont Örökségvédelmi Igazgatóság gondozásában megjelent Megújuló vidéki örökségünk című kiadványban is szereplő megvalósult felújításokon – a veszélyelhárítástól, állagmegóvástól a részleges beavatkozáson át a komplett műemléki helyreállításig terjedő műszaki, építészeti munkálatok – keresztül szemléltette a felújítás folyamatait, jó gyakorlatait.

A konferencián átadták a népi építészeti örökség kutatásában, megtartásában kiemelkedő szerepet vállaló szakemberek elismerésére létrehozott Vargha László Népi Építészeti Díjat. Az életműdíjjal Dr. Istvánfi Gyula professor emeritust tüntették ki.

Borítókép: Velence (Szabó Árpád / Miniszterelnökség)

Korzenszky Tamás örökségvédelmi igazgató