Élő emlékeink nyomában

Múzeumok Majálisa

A kertek és a parkok új dimenzióba kerülnek az idén 22. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán. Május 20-21-én a látogatók a múzeumok szemüvegén keresztül ismerhetik meg a természeti örökségeinket, zöld területeinket. A Lechner Tudásközpont sátrában ismert parkok tervrajzait és történeteit mutatjuk be; többek között az is kiderül, hogyan művelték kertjüket a domonkos rendi apácák a Margitszigeten.

A május 20-21-i hétvégén a Lechner Tudásközpont immár harmadik alkalommal kapcsolódik a Múzeumok Majálisa programjaihoz. Idén a természeti örökségek védelme, a környezettudatos szemlélet erősítése, a zöld területek megóvása kerül fókuszba, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

A Lechner tervtára a második világháború utáni hazai építészet legfontosabb forrása, gyűjteményének legrégebbi darabjai az 1940-es évekből származnak. A Múzeumok a kertben – kertek és múzeumok központi téma keretében a látogatók olyan érdekes terveket ismerhetnek meg a Lechner sátrában, amelyekből fény derül arra, hogy milyen növényeket rejtett a margitszigeti domonkos zárda kertje, mikor ültették a gödöllői Grassalkovich kastély parkjának famatuzsálemeit, vagy milyen koncepció alapján tervezték a sárospataki Művelődés Házának kertjét.

A margitszigeti domonkos apácatemplom és kolostor romjai (VÁTI – Kertrendezési terv, 1975.)

A múzeumi sátrakat összekötő Tudássétány programon látogatóinknak a helyszínen bemutatott parkokra, kertekre vonatkozó kérdésekből álló keresztrejtvényt kell megoldaniuk a pontokért cserébe. A legkisebbeket pausz fűszerpárna készítéssel, kavicsfestéssel, „kerttervezéssel” várjuk. Mindkét nap retro filmarchívumunk különlegességeit vetítjük az urbanizált környezetből zöldbe való menekülésről, a ’80-as évek napenergia hasznosító építészetének kísérleteiről, a parkok, kertek városban betöltött szerepéről.

További információ a Múzeumok Majálisának honlapján és Facebook oldalán érhető el.

Jancsó Ágnes