Épített környezeti téradatok és alkalmazások az E-építés keretrendszerben

Megújul az ÉTDR és az e-napló

Az E-Építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában projekt keretében nyolc építésügyi informatikai szakrendszer készül, melyek kapcsolódását egy közös keretrendszer teszi lehetővé.

A Lechner Tudásközpont a digitális építésügy fejlesztése érdekében konzorciumvezetőként kötött támogatási szerződést az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban megvalósuló „E-Építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” című, „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038” azonosítószámú projektre. A projekt célja az elektronikus közigazgatás támogatása építésügyi informatikai alkalmazásokkal és épített környezeti téradatokkal. A projekt 7.704 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrásból valósul meg.

Már elérhető az Elektronikus Tervpályázati Rendszer, amelynek célja, hogy az építészeti ötletpályázatok lebonyolítása elektronikus felületen keresztül történjen. A projekt keretében a Lechner Tudásközpont továbbfejleszti a kezelésében üzemelő Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert is, valamint az Elektronikus építési naplót, melyek a felhasználók számára kényelmesebbé és gyorsabbá teszik az építésügyi engedélyeztetéssel és kivitelezéssel kapcsolatos ügyintézést.

A projekt eredményeképp olyan új rendszerek is létrejönnek, melyek jelenleg fejlesztés alatt vannak, de már ebben a szakaszban is az érintettek bevonásával készülnek. Ilyen például a hazai tervtárakat összekapcsoló Dokumentációs Központ Információs Rendszer, az építésüggyel kapcsolatos igazságügyi szakértői tevékenységet támogató Építésügyi Igazságügyi Szakértők tevékenységét támogató rendszer, valamint a Szakértő Keresést és Szerződéskötést támogató rendszer.

Az E-Építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a Lechner Tudásközpont konzorciumvezetésével (konzorciumi partnerek: NISZ Zrt., KIFÜ). A projektről bővebben az alábbi linken lehet tájékozódni: http://lechnerkozpont.hu/oldal/e-epites-keretrendszer, további információ az info@lechnerkozpont.hu címen kérhető.