Erdőtüzek Európa-szerte

A forróság nyomában a Sentinel–2 műholdak felvételeivel

A hőhullámok és a szárazság hatására több ezer hektáron égnek az erdők Dél-Európában. Az elmúlt egy hétben tűzeseteket jelentettek Horvátországból, Franciaországból, Spanyolországból, Portugáliából, Olaszországból és Görögországból is. A Lechner Tudásközpont űrtávérzékelési szakértője által összeállított űrfelvételek és animációk segítségével jól követhető a tűz által leginkább érintett franciaországi és horvátországi pusztítás.

Franciaország

Franciaországban két helyen is erdőtűz pusztít. A leégett területek kiterjedése néhány nap alatt meghaladta a 10 000 hektárt, ezért több mint 14 000 embert kellett kitelepíteni.  

francia

A Franciaországban található két tűz 2022.07.17-én. Infravörös sávok segítségével készült hamisszínes kompozit, ahol fekete a vízfelszín, sötétbarna a leégett terület, narancssárga az éppen lángoló terület, kék és zöld árnyalatúak az egyéb felszínborítások.  

Az óceánparton található Pilát-dűnét, amely Európa legnagyobb és legmagasabb homokdűnéje, le kellett zárni a közeli erdőtűz miatt. A térségben található leégett terület nagysága a 2022.07.17-én készült Sentinel–2 felvétel alapján közel 4000 hektár. A másik gócpont kissé keletre található, ahol a Guillost körülölelő leégett terület meghaladja a 7000 hektárt. 

gif

A franciaországi Guillos körül kialakuló tűz. Hamisszínes kompozit, ahol fekete a vízfelszín, sötétbarna a leégett terület, narancssárga az éppen lángoló terület, kék és zöld árnyalatúak az egyéb felszínborítások.

Horvátország

Horvátországban is 3000 hektárt meghaladó erdő égett le az utóbbi napokban. A legnagyobb tűz Vidoce és Raslina között pusztít, ahol szintén evakuálni kellett a lakosságot.

horvat

A horvátországi tűzeset, infravörös sávok segítségével készült hamisszínes kompozit, ahol fekete a vízfelszín, sötétbarna a leégett terület, narancssárga az éppen lángoló terület, kék és zöld árnyalatúak az egyéb felszínborítások.  

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A cikkben felhasznált űrfelvételeket az EU Copernicus programjának Sentinel műholdjai készítették.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. (Gorelick et al., 2017)

Birinyi Edina távérzékelési szakértő