Felhívás a Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja konferenciára

Márciusban újra Földmérők Világnapja

Idén tizenegyedik alkalommal tartják meg a földmérők és geoinformatikusok európai napját, amelynek apropóján március 21-én Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja címmel online konferenciára kerül sor. Az eseményre minden szaktársat és érdeklődőt várnak a szervezők. 

 A földmérés, térképészet, térinformatika és távérzékelés szerepe és kihívásai a negyedik ipari forradalomban – ezekkel a témákkal foglalkozik az idei Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja konferenciája, melyre idén is online formában kerül sor március 21-én. A Nemzetközi Földmérő Szövetség (International Federation of Surveyors, FIG), az Európai Földmérők Tanácsa (Council of European Geodetic Surveyors, CLGE), az Egyesült Államok Földmérő Társasága (National Society of Professional Surveyors, NSPS) felhívására, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) szervezésében, a BME és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló konferenciára minden kollégát és érdeklődőt szeretettel várnak.

felhivas-a-foldmerok-vilagnapja-1200
A méter etalon, Vendôme Place, Párizs - Kép forrása: wikipédia

Az MS Teams felületén megvalósuló esemény célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térképész, térinformatikus szakma szinte minden egyéb szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.

A hagyományokhoz híven, a Nemzetközi Földmérő Szövetség (FIG), az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) és a Francia-nyelvű Földmérők Szövetsége (FGF, a FIG tagja) javaslatára a 2023-ban „Az Év Globális Földmérőjeként” két, francia tudóst választottak: Jean Baptiste Joseph Delambre matematikust és csillagászt (Amiens, 1749. szeptember 19. – Párizs, 1822. augusztus 19.), valamint Pierre François André Méchain csillagászt (Laon, 1744. augusztus 16. – Castellón de la Plana, 1804. szeptember 20.). Mindkét tudósnak elévülhetetlen érdemei vannak a párizsi meridián nagypontosságú meghatározásában, mely a méterrendszer bevezetésének alapja volt. Méchain a mérések közben sárgalázban betegedett meg és abban hunyt el. Delambre jelentős eredményeket ért el gömbi trigonometriai kutatásokban. A két tudós munkásságáról a konferencián külön előadásban emlékeznek meg. Méltó módon adóznak Kruspér István, geodéta professzor emlékének is, aki kiemelkedő szerepet játszott a méterrendszer hazai megvalósításában. Tevékenységének köszönhetően hazánk már egy évvel a méteregyezmény megkötése előtt (1875) törvénnyel rendelkezett a méterrendszer magyarországi bevezetéséről.

A Lechner Tudásközpont tíz előadóval és hat prezentációval képviselteti magát, emellett a levezető elnök, Iván Gyula is a Tudásközpont munkatársa. Az előadók között ott lesz Kaszás Kata főosztályvezető, aki az E-ingatlan-nyilvántartás projektről tart előadást; Dr. Deák Márton főosztályvezető, aki a földmérési adatok hasznosításáról beszél az építészeti tervezési folyamatban; Braunmüller Péter és Kovács Iván osztályvezetők, akik a Lechner Tudásközpont geoinformatikai szolgáltatásait mutatják be. Iván Gyula ingatlan-nyilvántartási vezető szakértő Kruspér István tevékenységének és méterrendszerben betöltött szerepének méltatásával lesz jelen az előadók között; Jánossy András, geodéziai vezető szakértő pedig Két mérés + egy számítás címmel tart előadást. A KGO InSAR fejlesztéseinek földtudományi használatáról egy négyfős kutatói team, Magyar Bálint InSAR kutató, Horváth Roland InSAR kutató, Tóth Sándor GNSS kutató és Hajdú István InSAR fejlesztő beszélnek majd.

A negyedik ipari forradalom a meglévő, különböző technológiák fúzióját jelenti, azonban e fúziónak nemcsak műszaki, hanem társadalmi, gazdasági és környezeti hatásai is rendkívüliek, elsősorban a rendszerek digitalizációjának következtében, mely teljesen új üzleti modellek kifejlesztésére sarkallja a cégeket (facebook, kriptovaluták stb.). A forradalom hatására napjainkban olyan interdiszciplináris megoldások is megjelentek, melyek következményei még fel sem mérhetők (pl. mesterséges intelligencia). Hatásuk elől a földmérés, térképészet, térinformatika és távérzékelés sem tud kitérni. Meg kell találni azokat a megoldásokat, módszereket, mind a műszaki, mind a fejlesztési, mind az oktatási területen, melyekkel válaszolni tudnak új szerepükre, kihívásokra a negyedik ipari forradalom környezetében. A konferencia előadásai ezeket a megoldásokat és módszereket is körüljárják.

A konferencia részletes programja és a jelentkezési felület itt és itt érhető el.

Az érdeklődők számára az eseményen való részvétel ingyenes, de az ingatlanrendezői minősítéssel rendelkező kollégák a részvételért 3 kreditpontot kapnak a 9 000 Ft+ÁFA regisztrációs díj megfizetése után.

Iván Gyula
Juhász Réka