Folytatódik a Lechner térinformatikai oktatássorozata

Elméleti és gyakorlati tudás az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer használatához

Idén négy alkalommal rendezi meg kétnapos térinformatikai képzéssorozatát a Lechner Tudásközpont. Az elsősorban a település- és területrendezésben dolgozó tervezők számára hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket biztosító oktatáson a résztvevők az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) kezeléséhez segítséget nyújtó QGIS térinformatikai programmal ismerkedhetnek meg közelebbről.

Január 22-én és 29-én, idén első alkalommal, újra kétnapos térinformatikai oktatáson vehetnek részt a település- és területrendezéssel foglalkozó tervezők. A Lechner Tudásközpont által szervezett képzéssorozat célja, hogy a téradatok kezelését segítő QGIS térinformatikai szoftver bemutatásával a szakembereket ellássa a hamarosan elkészülő E-TÉR rendszer használatához szükséges elméleti és gyakorlati tudással.

QGIS – A QGIS olyan ingyenes és nyílt forráskódú térinformatikai alkalmazás, amely felhasználói számára lehetővé teszi a térbeli adatok elemzését és szerkesztését, illetve térképek összeállítását és exportálását is. A QGIS raszteres és vektoros rétegek kezelésére is képes.

A képzési turnus első napján a résztvevők a Lechner Tudásközpont szakértőinek előadásai során megismerkedhetnek az E-TÉR rendszer koncepciójával, a QGIS szoftver bemutatásán keresztül elsajátíthatják a rendszer használatához szükséges térinformatikai alapokat és műveleteket, majd a nap zárásaként a megszerzett ismeretekre alapozva projektfeladatot kapnak. Az egy héttel később megrendezett második oktatási napon az elkészült projektmunkákat veszik szemügyre. Az elvégzett feladatok értékelése és a tapasztalatok megbeszélése mellett konzultációra is lehetőség van.

A Magyar Építész Kamara által is meghirdetett ingyenes, regisztrációhoz kötött oktatásra április végéig még további három alkalommal kerül sor, a következő időpontokban:

2020. február 19. és február 26., szerda (9:00-16:00)
2020. március 18. és március 25., szerda (9:00-16:00)
2020. április 22. és április 29., szerda (9:00-16:00)

A részvétel nem kötött kamarai tagsághoz, azonban a helyek száma korlátozott, a csoport létszáma: maximum 20 fő/alkalom

Az oktatáshoz szükséges notebookot a Lechner Tudásközpont biztosítja, a képzés elvégzéséről a Tudásközpont Tanúsítványt állít ki a résztvevők számára.

Helyszín: Lechner Tudásközpont, 1111 Budapest, Budafoki út 59.
Jelentkezés: kerdoiv.lechnerkozpont.hu/4tr-oktatas
Kapcsolat: oktatas@lechnerkozpont.hu

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül. A felkészítő oktatássorozat a Projekt szemléletformálási, digitális kompetenciák fejlesztésére irányuló koncepciójának keretében valósul meg.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Tábi Emőke