Georeferálj és nyerj!

Május 1. és június 30. között bárki csatlakozhat a fentrol.hu újabb pontgyűjtő játékához

A regisztrált felhasználóknak május 1. és június 30. között ismét lehetőségük nyílik részt venni a fentrol.hu pontgyűjtő játékában. A Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumában található képek georeferálásáért cserébe a játékosok pontokat szerezhetnek, és nem csak az általuk választható nyomtatott légifelvételért szállhatnak versenybe, de akár a Légifilmtár műhelyébe is betekintést nyerhetnek.

A fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum életének XI. pontgyűjtő játékára kerül sor 2023. május 1. és június 30. között. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött, de még nem pontosan a helyükre illesztett légifelvételek térbeli helyzetét kiigazítja, szerkeszti.

Ehhez a fentrol.hu oldalra való belépés után, a szerkesztés menüpontra kattintva kell megkezdeni a képek térbeli helyreigazítását, melyért azok nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében 1-10 pontot lehet kapni. A georeferálás folyamatának lépéseit (a kép elmozgatását, elforgatását, valamint méretarányának változtatását) az alábbi animáció mutatja be. A további részletekért a fentrol.blog.hu-ra érdemes ellátogatni.

pontgyujto-georeferalas
Légifelvétel szerkesztése

Az eddig feltöltött 207 241 db kép 43 %-át, több mint 90 000 képet igazítottak a helyükre a fentrol.hu látogatói. Ezzel nagyban elősegítették a pontatlan elhelyezkedésű légifelvételek beazonosítását, könnyítették a képek böngészését.

A játék 2023. május 1-én 0:00 órakor indul és június 30-án 24:00 óráig tart. A legalább 250 pontot összegyűjtő játékosoknak egy általuk választott, maximum 90x90 cm-es nyomtatott légifelvétel vagy légifelvétel részlet jár ajándékba, az 500 pontot elérő játékosokat pedig ezen felül még műhelylátogatásra is invitáljuk a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri székházába – erre várhatóan 2023. július második felében kerül sor.

pontgyujto-foto-1200

A játékban való részvétel feltételei és pontos szabályai itt olvashatók. A játékba a megadott időszakon belül bármikor be lehet kapcsolódni, soha nem késő elkezdeni!