Helyi értékek országos online térképen

Ismered a településed értékeit?

Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az lakóépület, szobor, vagy éppen utcabútor.

Lakóház a Kruspér utca 5-7. szám alatt (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Könnyen érthető piktogramokkal és egyszerű, letisztult kezelőfelülettel nyit a november 23–án élesedett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter (röviden HMÉK) a helyiertekek.e-epites.hu weboldalon, amely riasztóan szakmai neve ellenére minden kirándulni szerető ember, turista, vagy lokálpatrióta számára hasznos alkalmazás lehet a jövőben.

A Magyarország teljes területét lefedő új interaktív térkép a helyi önkormányzatok által védettség alá helyezett értékeket mutatja be. A folyamatosan bővülő alkalmazás segítségével település, cím és helyrajzi szám alapján kereshetőek a helyi védettséggel jelölt művi értékek. A vizuális megjelenítés elsődleges célja a helyi védett adatok naprakész szemléltetése. A térképes értékvédelmi adatbázis segítségével megismerhetjük az ország teljes területén található helyi védelem alatt álló művi értékeket: építményeket, szobrokat, képzőművészeti alkotásokat.

Az alkalmazást fejlesztő Lechner Tudásközpont munkatársai eltérő ikonokat dolgoztak ki a különböző kategóriáknak megfelelően, így a többféle típusú, védett jellegzetességek egyértelműen elkülönülnek egymástól. A teljes országot vizsgálva kezdetben megyénként, majd járásonként, ezt követően településenként látható a műemlékek összevont száma, végül megjelennek a kategóriákat jelentő szimbólumok is.

A térkép a 313/2012. (XI. 8.) kormányrendelet alapján a Lechner Tudásközpontba 2017 májusáig beérkezett Helyi Építési Szabályzatokban található adatokat, valamint a helyi értékvédelemről szóló települési önkormányzati rendeletekben rögzített helyi művi (ember alkotta) értékeket tartalmazza. Az interaktív felületen jelenleg 50 632 egyedi védelem alatt álló hazai érték található meg. Az adatbázis a tervek szerint tovább bővülhet egyedi tájértékekkel, építményekhez tartozó földrészlettel és annak jellegzetes növényzetével, táji környezettel, településképpel, utcaképpel és településszerkezettel is.

A valós helyzetet leíró adatbázis biztosításának érdekében a weboldalon bárki tehet javaslatot új objektum felvezetésére, illetve meglévő értékek adatainak módosításra.

A településkép védelméről szóló törvény értelmében 2017. decemberétől a települési önkormányzatok a településarculati kézikönyvekben és a településképi rendeletekben jelölik meg helyi védett értékeiket, melyek az általuk a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont részére megküldött kézikönyv- és rendeletfrissítések alapján a megfelelő kategóriában az interaktív térképen is elhelyezésre kerülnek, így biztosítva annak naprakész állapotát.

A térkép a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által kezdeményezett és szakmailag koordinált építésügy megújítása innovatív folyamatának része.

A Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

Borítókép: Az Albertfalva utcai Szent Mihaly Templom - Kis Ádám / Lechner Tudásközpont