Hiánypótló térképi szolgáltatást indít év végétől a Lechner

Készül a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1.0

Minden jól működő nemzeti téradat-infrastruktúra elengedhetetlen része egy alaptérkép szolgáltatás, a nemzetközi trendekhez igazodva Magyarországon is folyik ennek a kifejlesztése a Lechner Tudásközpontban. A kor igényeinek megfelelő, a szakmai szervezetek és más térképfelhasználók számára is hiánypótló országos téradat-szolgáltatás 2020 végétől lesz elérhető.

Egyre több példát látunk téradatinfrastruktúra-szolgáltatások létrehozására és működtetésére, megnőtt az igény a téradatok szabványos szerkezetben és felületeken, hálózati szolgáltatásokon keresztüli elérésére. Bár a környező országokban már létezik egységes, állami adatokon alapuló online nemzeti térképi szolgáltatás, ennek hazánkban megvalósuló változata eddig váratott magára. A nemzetközi példákból látható, hogy minden nemzeti téradat-infrastruktúrának és geoportálnak része – az ortofotók és más nélkülözhetetlen térképi rétegek mellett – egy egységes geometriai alapot képező ún. alaptérkép. Ennek létrehozására költséghatékony megoldás, ha az államigazgatás kezelésében lévő téradatokból állítunk elő egy folyamatosan frissíthető, karbantartható, úgynevezett Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép adatbázist (NTA 1.0). A Lechner Tudásközpont ennek első országos, egységes adatokból felépülő formáját fogja a közeljövőben bevezetni és szolgáltatni, ami hiánypótló a hazai szakmai és egyéb, térképeket felhasználó szervezetek számára is. A Lechner Tudásközpont tehát egy olyan interneten elérhető – 1:10.000-es méretaránynak megfelelő adattartalmú – térinformatikai alaptérképet publikál majd, amely a felhasználók számára a legfontosabb információkat tartalmazva segíti a tájékozódást.

Monor település és környezete 1:100 000 és 1:50 000 méretarányban, NTA 1.0 prototípus

Az alaptérkép felhasználási lehetőségei igen széles körűek. Hozzájárulhat az egyes közigazgatási informatikai rendszerekbe épített térképi rétegek minőségének javításához. Az alaptérkép által, az egyes kormányablakoknál vagy kormányhivataloknál intézhető közigazgatási eljárások során mind az ügyintéző, mind az ügyfél egységes, megfelelő minőségű országos térképet használhat. Ez egyrészt növeli az ügyintézés hatékonyságát, másrészt áttekinthetőbbé, megbízhatóbbá teszi a közigazgatási eljárások egyes térbeli adatokon alapuló lépéseit is. A közigazgatásban használt térképi webes felületek alaptérképeként kiválthatja Google Mapset, az OpenStreetMapet, vagy más nemzetközi alaptérkép szolgáltatásokat. Mindezeken túlmenően bármely szakági tevékenység kiegészítő alaptérképe lehet, amely elősegítheti az adott adatrétegek értelmezését a térinformatikai alaptérképen történő térbeli elhelyezés által.

Monor település és környezete 1:20 000 és 1:10 000 méretarányban, NTA 1.0 prototípus

Az NTA 1.0 tartalmazza a közigazgatási és fekvéshatárokat, a belterületi tömbhatárokat, a generalizált épülethatárokat, a közlekedési és vízhálózatokat, a felszínborítási kategóriákat, a földrajzi neveket és a domborzatot. A térkép főbb rétegei egységesítve, könnyen értelmezhető – topográfiai térképeken, egyéb széles körben használt térképeken ismert – stíluselemekkel ellátva kerülnek publikálásra. A cikkben közölt, a fejlesztésből kis ízelítőt adó ábrák az aktuális prototípust mutatják be. Mivel a munkafolyamat még nem fejeződött be a végleges megjelenés ettől jelentősen eltérhet. A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1.0 szolgáltatása 2020 végétől lesz elérhető.

Monor település és környezete 1:5 000 és 1:2 000 méretarányban, NTA 1.0 prototípus

A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1.0 az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

dr. Kristóf Dániel
Oláh Róbert
dr. Olasz Angéla
Kovács Iván
Pesti Monika