Hogyan szkenneljük az üvegre készült negatívokat?

Bepillantás a Légifilmtárban őrzött üveg másodnegatívok digitalizálásába

A Lechner Tudásközpont Légifilmtára olyan üvegre készített másodnegatívokat is őriz, amelyek digitalizálása speciális odafigyelést – és olykor egy kis kirakózást – is igényel. A cikk a fentrol.hu oldalon már megtekinthető üveg negatívra készített légifelvételek szkennelésének kihívásait mutatja be.

A légifényképezés kezdetén – ami csaknem egybeesett a fényképezés megszületésével – a felvételeket fényérzékeny réteggel bevont üveglemezekre készítették. Hazánk területéről az 1930-as években még készítettek légifelvételeket üvegnegatívokra, ezeket a Hadtörténeti Múzeum archívuma őrzi. Az üveget, mint légifelvételek hordozórétegét, hamarosan felváltották a nitrátos filmek. A Lechner Tudásközpont filmtárában őrzött felvételek közt a legrégebbiek 1959-ből származnak, ezek közt már nincsenek üveglemezre készítettek.

01-uveg-negativok-szkennelese
Üveg másodnegatív dobozának tetején

Vannak azonban üvegre készített másodnegatívok. Ezek olyan másolatok, amelyek néha biztonsági okokból készültek, sokszor abból a célból, hogy ezeken végezzék el a kiértékelési feladatokat. Ezek közül a legtöbb eredetije, mely filmre készült, szintén megtalálható az archívumban, ilyen esetekben az eredeti verziót szkennelték be. Azonban van, amikor már csak a másodnegatívok, rosszabb esetben üveg másodnegatívok, sőt még rosszabb esetben csak törött üveg másodnegatívok állnak rendelkezésre. Ilyenkor ezeket kell szkennelni.

02-uveg-negativok-szkennelese
Előkészítés a szkenneléshez

Érthető okokból senki sem nyúlt szívesen az érezhetően törött lemezeket is tartalmazó csomagokhoz. Mi tagadás, a Légifelvétel Archívum digitalizálásán dolgozó szakértők is tartottak attól, hogy a sokszor morzsalékosra tört üveglemezek kárt tehetnek az érzékeny berendezésekben, megkarcolhatják a szkennerek üveg tárgylemezeit, melyek mostanra már így is több mint 200 ezer képkocka szkennelésének nyomait viselik magukon.

03-uveg-negativok-szkennelese
Törött negatív, csomagolásában
04-uveg-negativok-szkennelese
Kirakózás
05-uveg-negativok-szkennelese
Törött negatív a szkennerben
A szkennelést végző szakemberek végül úgy időzítettek, hogy a feladat várható befejezése egybe essen a szkennerek éves karbantartási dátumával, mivel ezalkalommal a karbantartás során sor kerülhetett a tárgylemezek cseréire is. A tárgylemezek cseréje különleges alkalom, ritkán adódik rá lehetőség. Ezek a nagyméretű, vastag üveglemezek rendívül jó optikai törésmutatóval és különleges anti Newton-gyűrű bevonattal rendelkeznek a tökéletes képminőség elérése érdekében. A tárgylemezek cseréje az üveg másodnegatívok szkennelése után megtörtént. Az új tárgylemezek installálásakor is el kellett végezni a szkenner geometriai kalibrálását, egy igen nagy precizitású (±0,0025mm), szabályos rácshálót hordozó üveglemez segítségével. 
06-uveg-negativok-szkennelese
Tárgylemez szintezése mikrométerrel
07-uveg-negativok-szkennelese
Kalibráló üveg a tokjában
08-uveg-negativok-szkennelese
Kalibráló üveglemez

A csomagok kibontása és számbavétele után kiderült, hogy közülük 140 darabot kell szkennelni, a többi üveglemez eredetije megtalálható az archívumban. Közülük hét került elő törött állapotban, ezek között voltak olyanok is, melyekből hiányoztak darabok vagy morzsásra törtek, így az üvegdarabkák egymás mellé illesztése ilyenkor nem volt maradéktalanul lehetséges. A szkennelés eredményei 2023. június 1-je óta megtekinthetőek a fentrol.hu oldalon az üveg tagre való kereséssel.

Fotó: Cserkuti György / Lechner Tudásközpont