Indul az elektronikus ingatlan-nyilvántartás fejlesztése

„Az adminisztratív terhek csökkentése” KÖFOP pályázat

A Lechner Tudásközpont újabb európai uniós forrásból finanszírozott kiemelt projektre kötött támogatási szerződést. Az E-ingatlan-nyilvántartás elnevezésű, ingatlan- és földügy fejlesztésére irányuló projekt elsődleges célja a hazai földhivatali eljárások átfutási idejének és költségszintjének csökkentése.

A Lechner Tudásközpont az ingatlan- és földügy fejlesztése érdekében konzorciumvezetőként kötött támogatási szerződést a 1004/2016. (I. 18.) a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program „Az adminisztratív terhek csökkentése” című pályázati felhívására benyújtott támogatási kérelem eredményeként az elektronikus ingatlan-nyilvántartás projektre. Ezzel a lépéssel tovább folytatódik a hazai közigazgatási folyamatok széles körű elektronizációja, melynek következtében csökken a földhivatali (ingatlanügyi, telekalakítási, mezőgazdasági igazgatási) eljárások átfutási ideje és költségszintje.

Az E-ingatlan-nyilvántartás projekt célja a földügyi igazgatási eljárásokat, valamint munkafolyamatokat és adatszolgáltatásokat elektronikusan támogató informatikai rendszer kialakítása, mely első- és másodfokú hatósági eljárásokra egyaránt kiterjed. A fejlesztés további eredményeként a Tudásközpont által vezetett konzorcium egységesíti a közhiteles ingatlan-nyilvántartás és a központi ingatlan-nyilvántartás kezelését, melyet egy racionalizált jogszabályi környezet is támogat majd.

A projekt célját és várható műszaki-szakmai eredményeit tekintve szorosan kapcsolódik az „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” és a „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” kiemelt projektekhez, melyek szintén a Lechner Tudásközpont konzorciumvezetésével valósulnak meg. Ennek köszönhetően a földügyi nyilvántartások, az építésügyi szakrendszerek, valamint a kapcsolódó föld- és építésügyi téradatbázisok (tovább)fejlesztése egységes szakmai irányítás alá került, ami határozott lépés a szorosan összefüggő föld- és építésügyi ágazatok közötti informatikai és közigazgatás-szervezési együttműködő készség kialakításának irányába.

Az E-ingatlan-nyilvántartás projekt 13,028 milliárd Ft forrásból gazdálkodhat, melyet 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban biztosít.