Ingatlan-nyilvántartási adatokkal és ortofotókkal bővült az E-TÉR

Egyszerűbbé vált az adatok összevetése az interaktív térképen

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) interaktív, ingyenes térképi felületén a területi tervek rétegei mellett mostantól a legfrissebb ingatlan-nyilvántartási adatok és ortofotók is megjelennek.

A szakmai és felhasználói igényeknek eleget téve az E-TÉR, vagyis az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer interaktív, ingyenesen elérhető térképén az országos, kiemelt térségi és vármegyei tervek térképi rétegei mellett mostantól megjelenik az Állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (röviden INYA) negyedévente frissülő Földrészlet rétege HRSZ feliratokkal, valamint a 2023. országos ortofotó réteg is. Az állami főépítészek, véleményezők és a lakosság által is használt felületen belül így már könnyedén azonosíthatóvá válik, hogy érinti-e valamelyik tervezési réteg az általunk vizsgált telket, ugyanis előfordulhat, hogy ez építkezési korlátozással jár. Az INYA E-TÉR rendszer felületén való megjelenítése korábban jogszabályi akadályba ütközött, azonban mivel az építészetről szóló 2023. évi C. törvény értelmében az E-TÉR rendszer is az OÉNY, azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartás része, ez az akadály elhárult, így már megjeleníthető a rendszerben az INYA tartalma.

Az INYA negyedévente frissül, az aktuális verzió a 2024. április 1-i adatokat tartalmazza, beleértve a helyrajzi számot és a földrészletek határát. Mindezek most már megjelennek az E-TÉR rendszerben is, kiegészülve a legfrissebb – 2023-ben országos adatgyűjtés során készített – ortofotóval, aminek terepi felbontása 40 cm/pixel.

Az E-TÉR rendszer felületén található kereső funkció segít egy adott földrészlet beazonosításában: a helyrajzi szám beírásával annak helyére ugrik a térképen, ahol most már megjeleníthető a telek határa és összevethető a területi tervekkel is. Látható például, ha az adott terület a kiváló termőhelyi adottságú szántóterülethez tartozik, megtudható, érinti-e az ökológiai hálózat magterülete az általunk vizsgált telket, áthalad-e rajta tervezett országos vagy vármegyei jelentőségű közút, energetikai vezeték.

Az E-TÉR rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

 

Tábi Emőke