Ismét pontgyűjtő játék a fentrol.hu-n!

November 1. és december 31. között bárki csatlakozhat

Újabb pontgyűjtő játékra invitálja a Lechner Tudásközpont a fentrol.hu regisztrált felhasználóit. A játékosok november 1. és december 31. között szerezhetnek pontokat a Digitális Légifelvétel Archívum képeinek georeferálásával. A legalább 250 pontot összegyűjtő játékosok jutalma egy általuk választott nyomtatott légifelvétel, aki pedig legalább 500 pontot szerez, műhelylátogatáson is részt vehet.

A Lechner Tudásközpont másodjára rendezi meg a fentrol.hu pontgyűjtő játékát, amelyre a Digitális Légifelvétel Archívum életében immár tizedik alkalommal kerül sor. A játék 2022. november 1-én startol és december 31-én, az újévi köszöntőkor ér véget. A pontgyűjtésben bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött, de még nem pontosan a helyükre illesztett légifelvételek térbeli helyzetét kiigazítja, szerkeszti.

Ehhez a fentrol.hu oldalra való belépés után, a szerkesztés menüpontra kattintva kell megkezdeni a képek térbeli helyreigazítását, melyért azok nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében 1-10 pontot lehet kapni. A georeferálás folyamatának lépéseit (a kép elmozgatását, elforgatását, valamint méretarányának változtatását) az alábbi animáció mutatja be. A további részletekért a fentrol.blog.hu-ra érdemes ellátogatni.

pontgyujto-jatek-01
Légifelvétel szerkesztése

Az eddig feltöltött 207 241 db kép 37%-át, több mint 78 000 képet igazítottak a helyükre a fentrol.hu látogatói. Ezzel nagyban elősegítették a pontatlan elhelyezkedésű légifelvételek beazonosítását, könnyítették a képek böngészését.

A játék 2022. november 1-én 0:00 órakor indul és december 31-án 24:00 óráig tart. A játék során a legalább 250 pontot elérő játékos egy általa választott, a fentrol.hu-n elérhető archív légifelvételt vagy légifelvétel részletet kap ajándékba maximum 90 cm x 90 cm méretben nyomtatva.

A játék során a legalább 500 pontot elérő játékos a nyomtatott képen felül műhelylátogatásra is jogosulttá válik a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri székházába – várhatóan 2023 januárjának második felében.

pontgyujto-jatek-02

A játékban való részvétel feltételei és pontos szabályai itt olvashatók. A játékba a megadott időszakon belül bármikor be lehet kapcsolódni, soha nem késő elkezdeni!