Jön a KÖN!

Épületbejárás és tervtári séta a Lechnerben

Szeptember 17–18-án újra itt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat, amikor számos egyébként nem, vagy csak korlátozottan látogatható épület nyitja meg kapuit és invitálja tereibe az érdeklődőket. A Lechner Tudásközpont szombaton és vasárnap várja a látogatókat, akik az épületegyüttes történetével és egy archívum kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. 

Több mint kétszáz helyszínen közel 450 program közül lehet válogatni a hétvégén a 2022-es Kulturális Örökség Napjain. A ma már több évtizedes múlttal rendelkező, ötven országban hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett programsorozathoz a Lechner Tudásközpont idén is csatlakozik. 

Szeptember 17-én, szombaton az érdeklődők a Tudásközpontnak otthont adó egykori Lágymányosi Dohánygyár történetéről és az ipari épületekről szóló előadásokkal egybekötött helyszínbejárásokon vehetnek részt két turnusban, 11.00 és 14.00 órai kezdettel. Az Örökségvédelmi Szakértői Főosztály kollégái, Bazsó Gábor és Makai István által megtartott előadásokat követően megtekinthetik a dohánygyár alapítójának volt lakhelyét is.

dohanygyar

A Lágymányosi Dohánygyár Zobel Lajos – a Pénzügyminisztérium építésze – tervei alapján készült épületegyüttesében egykor nem csupán gyártó- és raktárhelyiségeket alakítottak ki, hanem a ma „kiskastélyként” ismert villában élt családjával a gyár igazgatója, Zolnay Vilmos is. A szabálytalan trapéz alakú telek belsejébe került az U alakú gyártási épület, az udvar közepén a gép- és kazánház áll az eredetileg 60 méter magasságú kéményével. Itt található a több mint 220 méter hosszúságú raktárépület is. A dohánygyárban 1910-ben kezdődött meg a termelés, a gyárat 1965-ben zárták be, miután a termelés vidékre került.

Az épületbejárásra a gabor.bazso@lechnerkozpont.hu e-mail címen lehet jelentkezni. A gyülekező és az előadások helyszíne a Lechner Tudásközpont E/3 épületében található ügyféltér lesz. További információ a KÖN honlapján található

Az ipari szecesszió egyik jellegzetes épületkomplexumaként a volt dohánygyár raktárépülete ma a Lechner Tudásközpont irodái mellett a tervtárnak és a szakkönyvtárnak ad otthont. A 7000 négyzetméteren elhelyezett 24 500 iratfolyóméternyi tervgyűjtemény nagy része archív építészeti-műszaki állomány, legrégebbi darabjai az 1940-es évekből származnak. Az egykori állami építőipari tervező- és kivitelező vállalatok 1945 és 1990 között készült tervdokumentációi, az itt őrzött fotó- és filmállomány az elmúlt években több kiállítás alapjául is szolgált.

Szeptember 18-án, vasárnap az Egy archívum kulisszatitkai címmel megrendezésre kerülő séták a tervtár megismerésére adnak lehetőséget. A körülbelül egy óra időtartamú tervtári séták 11 és 14 órakor indulnak, Hámory Zsófia, az Építésügyi, Örökségvédelmi és Földügyi Dokumentációs Osztály vezetőjének és a Dokumentációs Központ munkatársainak kalauzolásával. A programok maximális létszáma 15 fő.

tervtar

A tervtári séták regisztrációhoz kötöttek, jelentkezni a tervtar@lechnerkozpont.hu e-mail címen lehet. A gyülekezés a sétákra a Lechner Tudásközpont E/3 épületében található ügyfélterében zajlik majd. További információ a KÖN honlapján található.

A Lechner Tudásközpont minden érdeklődőt szeretettel vár a programokra az 1111 Budapest, Budafoki út 59. alatti székházában. Az épület hétvégén a Budafoki úti kapun keresztül lesz megközelíthető.

Fotó: Bélavári Kriszta, Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Pesti Mónika