Jubileumi konferenciát tartottak a főépítészek

A 25. Országos Főépítészi Konferencia fókuszában Budapest és a Duna kapcsolata volt

A Lechner Tudásközpont működése nagyon széles spektrumot fed le, amelyre jellemzőek az olyan interdiszciplináris kutatások, mint a „Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi helyszín most folyó feltérképezése, valamint az ehhez kapcsolódó térbeli adatbázis létrehozása – mondta el a 2021. augusztus 25. és 27. között megrendezett 25. Országos Főépítészi Konferencián megtartott előadásában Kolossa József, a Tudásközpont ügyvezetője. Az idei, jubileumi konferenciának a főváros adott otthont, a központi téma pedig a város, a folyó és a partok egymásra hatása volt.

Augusztus 25. és 27. között tartották meg a 25. Országos Főépítészi Konferenciát, amelynek a helyszíne idén Budapest volt. A jubileumi konferencia a főváros és a Duna kapcsolatával foglalkozott, ezt fejezte ki az összejövetel mottója is: Buda\Duna\Pest. 

A város, a folyó és a partok összefüggéseit a rendezvény első napján közvetlen közelből tanulmányozhatták a résztvevők, akik egy hajótúra keretében hallgathatták meg a Duna melletti kerületek főépítészeinek előadásait, ezenkívül megtekintették a Duna Arénát a tervező Ferencz Marcel vezetésével, majd sétát tettek az egykori Csepel Művek területén.

A második, augusztus 26-i konferencianapon Erő Zoltán, Budapest főépítésze köszöntötte az Új Városháza Dísztermében a hallgatóságot, majd Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium (OFK) elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

25. Országos Főépítészi Konferencia, Kolossa József előadása (Fotó: KorzenszkyTamás / Lechner Tudásközpont)

A Lechner Tudásközpont ma már több mint 120 adatbázissal rendelkezik, digitális és egyéb szolgáltatásainak száma meghaladja a százötvenet. Ezek nagy része kötődik az építésügyhöz, akár az ingatlan-nyilvántartás, földügy, földmérés, távérzékelés, térinformatika frontján, akár az építészet és a kulturális örökségvédelem kapcsán – hívta fel a figyelmet Kolossa József, a Lechner ügyvezetője az első szakmai blokkban megtartott előadásában. Mindezek az adatbázisok és szolgáltatások a főépítészek munkáját is támogatják, akik számára – ahogy azt az ügyvezető külön kiemelte – a jövőben még hangsúlyosabban kívánják ezt a szakmai támogatást biztosítani. A Lechner nyitott az együttműködésekre, a Tudásmegosztásért Felelős Igazgatóság Kis Zoltán vezetésével szívesen válaszol minden kérdésre, illetve koordinálja az adatigényeket.

A Tudásközpont működése nagyon széles spektrumot fed le, mióta a volt FÖMI csapata is csatlakozott, ebből a fúzióból egyfajta szinergia alakult ki. Olyan interdiszciplináris kutatásokat végeznek, amelyek a mostani konferenciával kapcsolatban is nagyon komoly relevanciával bírnak. Ilyen például a „Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi helyszín feltérképezése, valamint az ehhez kapcsolódó térbeli adatbázis létrehozása, ugyanis miniszteri felkérés alapján a Lechner Tudásközpont látja el tavaly nyár óta ennek a világörökségi helyszínnek a gondnoksági feladatait – mondta el Kolossa József.

A főváros és a folyó kapcsolatának fontosságát mutatja az is, hogy a „Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi helyszín felterjesztési dokumentációjában az értékmeghatározás öt alapvető pontjából három – a természeti környezet harmóniáját, valamint ökológiai és történelmi szempontokat kifejező – részérték a Dunához köthető. Tehát amikor Budapest világörökségi szerepléséről beszélünk, akkor a Dunával kapcsolatos értékhordozás az egész világörökségi értéknek körülbelül 60 százalékát képviseli.

A világörökségi helyszín kezelési tervének elkészítése a közeljövőben elvégzendő feladatok közé tartozik, ezzel kapcsolatban Kolossa József partnerségre invitálta a főépítészeket. A Tudásközpont Kulturális Örökségvédelmi Igazgatósága, élén Korzenszky Tamás igazgatóval várja minden érintett építész jelentkezését a szeptember első hetében meginduló szakmai párbeszédhez – hangzott el az előadásban. A világörökségi helyszín térbeliségének leírása céljából folyamatban van egy részletes adatbázis létrehozása, amely bárki számára elérhető lesz és a hatósági munkát is segíti majd, a munka során légi felvételek, utcafotók készülnek, 3D szkennelés zajlik.

A konferenciának a Steindl Imre tervezte Új Városháza épülete adott otthont (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

A csütörtöki plenáris ülést a következő napon szakmai beszélgetések, szekcióülések követték, majd a vándorzászló átadása után Salamin Ferenc, az OKF elnöke zárta le a jubileumi konferenciát. A szakmai összejövetel azonban még nem fejeződött be, délután fakultatív programok várták a résztvevőket, akik a MOL Campust és a BudaPartot, illetve a Hunyadi-sziget tanösvényt látogathatták meg.

Pesti Monika