Karácsonyi tippek okosan

Ünnepi válogatás az Okos Város Példatár jó gyakorlataiból

Az adventi időszakban előtérbe kerülnek az olyan okos város megoldások, amelyek célja az ünnepi hangulat megteremtése mellett a tudatos fogyasztói szokások szorgalmazása, vagy éppen a rászorulók megsegítése. A Lechner Tudásközpont hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat is tartalmazó Okos Város Példatárában a karácsonyi készülődésre is találhatunk hasznos ötleteket.

A Lechner Tudásközpont online elérhető, már több mint ezer jó gyakorlatot számláló és folyamatosan bővülő gyűjteménye, az Okos Város Példatár tartalmaz olyan ötletes, környezettudatos, vagy éppen jótékony célú megoldásokat, amelyeket a közelgő ünnepek alkalmából is érdemes szem előtt tartani.

Egy német kezdeményezés, a Türchen digitális kalendárium például nem csak a karácsonyi visszaszámlálásban segít, de abban is, hogy az ünnepi jókívánságok igazán személyre szabottak lehessenek. Az online felületen ugyanis bárki elkészítheti saját, egyedi adventi naptárát, amelynek ablakait különféle tartalmakkal – szöveggel, képpel, videóval – töltheti fel, majd megoszthatja szeretteivel a közösségi média felületeken. A szerkeszthető online kalendáriumot nem csak karácsonykor, de más jeles eseményekhez, így születésnapok, évfordulók megünnepléséhez is fel lehet használni.

A MikulásGyár adománygyűjtéssel és programokkal készül az ünnepekre (Kép forrása: mikulasgyar.hu)

A karácsonyi készülődés egyik központi kérdése, honnan és milyen fenyőfát szerezzünk be az ünnepre. Bár praktikusak az újra felhasználható műfenyők, nem kell lemondanunk arról sem, hogy valódi fenyővel díszítsük az otthonunkat, hiszen léteznek olyan megoldások, amelyek a kényelem mellett környezettudatosság szempontjait is figyelembe veszik. Az egyik hazai vállalat például biztosra megy, hogy fenyőültetvényeikből csak annyi fát vágjanak ki, amennyi valóban gazdára is talál: az online karácsonyfa rendelés szolgáltatással a vevő a honlapra feltöltött fényképek alapján választhatja ki a neki tetsző fenyőt, amelyet aztán a megjelölt átvevőponthoz, vagy akár házhozszállítással is meg lehet rendelni. Aki pedig élő fenyőt szeretne hazavinni karácsonyra, annak a karácsonyfa kölcsönző akció kínálhat olyan cserepes fenyőket, amelyeket az ünnepek után levásárolható kuponért cserébe visszavesznek. A kertészet a visszajuttatott fákat az Iskolakert Alapítványnak adományozza, így azok az iskolák udvarára kiültetve élhetnek tovább. 

Az sem elhanyagolható kérdés, mi kerül a fa alá: ajándékötletekért érdemes az itthoni piacon szétnézni, hiszen a járványhelyzet miatt most még fontosabbá vált a hazai kisvállalkozások segítése. Ezzel a céllal alakult meg a #vegyélhazait kezdeményezés, amelynek köszönhetően egy olyan hazai márkákat támogató platform jött létre, ahol az érdeklődők egy honlapra összegyűjtve böngészhetik a kézműves és gasztro termékeket, megismerhetik az alkotókat, termelőket, megrendelhetik a különleges, jó minőségű áruikat – akár karácsonyi meglepetésként. Arról pedig, hogy senki se maradjon ajándék nélkül, különféle karitatív kezdeményezések gondoskodnak. Ilyen a nagy népszerűségnek örvendő MikulásGyár, amely a világ minden tájáról vonzza az érdeklődőket. A jótékonysági akció keretében önkéntesek segítenek az adományok összegyűjtésében, rendszerezésében és csomagolásában, valamint ingyenes ünnepi programokat is szerveznek. Szintén a hátrányos helyzetű gyermekeknek és családjaiknak szerez örömet minden évben a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója. A kezdeményezés honlapja nem csak abban nyújt segítséget, hogyan és mivel töltsük meg a cipősdobozt, de akár az online felületen, érintésmentesen is összeállítható az ajándékcsomag.

Fotó: mikulasgyar.hu

Tábi Emőke