Kerékpáros várostörténeti séta állomása volt a Lechner

Gellérttől Albertig – Dohánygyári megállóval

Kerékpáros városfelfedező séta állomása volt szeptember első szombatján a Lechner Tudásközpont, azaz az egykori Lágymányosi Dohánygyár ipari szecesszió jegyében épült 111 esztendős épületcsoportja.

Gellérttől Albertig: ezt a címet viselte az a szeptember 2-án megrendezett kerékpáros helytörténeti séta, amelynek egyik állomása a Lechner Tudásközpont, azaz az egykori Lágymányosi Dohánygyár épületegyüttese volt. Az állomáson a túravezető beszélt az épület történelméről, jelentőségéről és az építészeti részletekről.

kerekparos-varosnezo-seta-allomasa-volt-a-lechner

A Lechner Tudásközpontnak otthont adó Budapest Lágymányosi Magyar Királyi Dohánygyár épületegyüttese 1908 és 1912 között épült, Zobel Lajos tervei alapján, aki a Kereskedelemügyi Minisztérium dohányipari épületek tervezésében jártas főtanácsos építésze volt. Az épületcsoport fő nézete a Budafoki út, melynek két szélső pontjára került a kapuépítmény pár, az akkor még szinte beépítetlen környéken. A telek belsejébe került az eredetileg 60 méter magas kéménnyel felszerelt úgynevezett gépházat körülölelő cour d’honneur-ös gyártási épület, ahol 1965-ig készültek a dohánytermékek, filteres cigaretták. Erre a tömbre szöget zárva húzódik az eredetileg több mint 220 méter hosszúságú, három rizalittal tagolt egykori raktárépület, amely ma a Lechner Tudásközpont Budafoki úti székhelye. 

kerekparos-varosnezo-seta-allomasa-volt-a-lechner-02

Az Imagine által szervezett biciklis felfedezőkörút szeptember első szombatján kétszer is útba ejtette a Lechnernek is otthont adó 111 éves, kerületi védelem alatt álló egykori dohánygyári telepet.  A Gellért tértől, a BME épületeitől induló túra a Váli úton át az Újbudai József Attila Gimnázium mellett, a Lechner Tudásközpont, az Infoparkbeli Tüskecsarnok, a MOL-torony és a Kopaszi-gát érdekességeinél is megállt. A 7 kilométeres útvonal ezután az albertfalvi tisztviselőtelep kedves utcácskáiba bepillanva egészen a Duna-menti Árasztó-partig kalauzolta különleges homlokzatok, épületekhez kapcsolódó történetek, mézeskalács házikók és rengeteg zöld között kalandozva a résztvevőket.

Fotók: Imagine

Juhász Réka