Kis magasság – nagy beépítési sűrűség: a jövő szociális lakásai

7 jó építészeti megoldás a lakáshiányra

Az urbanizáció előrehaladásával párhuzamosan a lakáshiány már régóta folyamatos problémát jelent, különösen szűkös a kínálat a megfizethető, de élhető otthonokból.   Az elmúlt időkben a legkülönbözőbb válaszok születtek meg a lakásépítés kérdésére, Jack Hanly az Architizeren nemrég megjelent The Future of Social Housing: 7 Low-Rise, High-Density Developments című írásában a kisebb épületmagasságú, sűrű beépítésű lakónegyedekre mutat be hét kortárs példát. A cikket Tábi Emőke fordította.

A lakáshiány problémájával szembesülve a városok világszerte keresik a megoldásokat: évtizedek óta a felszínen van egy olyan beépítési modell, amely anélkül növeli a lakóegységek számát, hogy rontana az életminőségen, ez pedig a kis magasságú épületekből létrehozott sűrű beépítés. Ez a megoldás Le Corbusier rideg toronyházas modelljének ellenpontjaként az 1960-70-es években jelent meg, lehetőséget teremtve az urbanizáció árnyoldalainak áthidalására, mégpedig azzal, hogy az élhető léptékre és a közösségi kontextusra helyezte a hangsúlyt.

Az alacsony, sűrű beépítés az urbánus és a szuburbánus fejlesztési modellek legjobb elemeit igyekszik ötvözni: a tömegközlekedési lehetőségek sokaságát, a városi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, mértéktartó léptéket, nyitott köztereket és személyre szabott lakásokat. Hozzájárul a város terjeszkedésének visszafogásához és a városi környezetben korlátozott mértékben rendelkezésre álló terek hatékonyabb kihasználásához, úgy, hogy mindeközben megtartja a kialakult városszövetet és gyalogos közlekedési útvonalakat.

A következő hét projekt ezt a beépítési tipológiát szemlélteti, példaként arra, hogy miként lehet a lakáshiány problémáját enyhíteni, valamint a korábban elhanyagolt közösségeket magasabb színvonalra emelni. Amszterdam volt ipari kikötőjétől London előkelő utcáin át mutatják be ezek az innovatív szociális lakónegyedek, hogy milyen nagyszerű lehetőségeket kínál az alacsony, sűrű beépítés a jövő városfejlesztése számára.

Donnybrook Quarter, London, Egyesült Királyság – Tervező: Peter Barber Architects

Donnybrook Quarter, London, Egyesült Királyság - tervező: Peter Barber Architets

A Peter Barber által tervezett, egy brit lakóépület-tervezési pályázatot is megnyert Donnybrook Quarter az extrán drága London két újonnan kialakított, fákkal szegélyezett utcája mentén épült fel, amelyek szervesen kapcsolódnak a szomszédos területekhez. A lakások erkélyeiről, ablakaiból minden oldalon rálátás nyílik a komplexum köztereire, ezzel is növelve az ott lakók biztonságérzetét és közösségtudatát.

Szociális lakások, Athis-Mons, Franciaország – Tervező: Atelier VongDC

Athis-Mons-i szociális lakások Franciaországban - tervező: Atelier VongDC

Ez a franciaországi szociális lakás projekt a második világháború után Európa-szerte jellemző panel-, illetve más iparosított technológiával épült házakból merít ötletet, de visszaköszön benne a régi amerikai bérházak hangulata is, amelyek a háború előtti New York utcaképét is meghatározták. Két, egymást kiegészítő épületfrontja az utcára és az udvarra néz. Az udvari homlokzat változatos ritmusa az utcai oldalon a különböző típusú erkélyek játékában tükröződik.

Queensway, Southampton, Egyesült Királyság – Tervező: Ayre Chamberlain Gaunt

Queensway, Southampton, Egyesült Királyság - tervező: Ayre Chamberlain Gaunt

A városrehabilitációs program keretében létrejött projekt különböző lakástípusok elemeit vegyíti, ennek köszönhetően a térbeli konfigurációk változatosságát élvezhetik az itt lakók. A négy- és kétszintes sorház mellett a három-négy hálószobás lakástípus is jelen van, így különösen kedvező lakáslehetőséget biztosít a nagycsaládok számára. A különféle téglafalazatok nem csak a környék ipari múltját idézik fel, de az épülettömb egyhangúságát is megtörik.

The Whale, Amszterdam, Hollandia – Tervező: de Architekten Cie.

Az amszterdami Bálna - tervező: de Architekten Cie.

A ‘Bálna’ névre keresztelt apartman-komplexum Amszterdam egykori ipari kikötőjében található, hektáronként 100 lakással. A tető vonala a komplexum alsó szerkezetében is visszaköszön: a földszint megemelésével világosabb, szellősebb belső udvart alakítottak ki az építészek.

Hannibal Road Gardens, London, Egyesült Királyság – Tervező: Peter Barber Architects

A Hannibal Road Gardens Londonban - tervező: Peter Barber Architects

A Hannibal Road Gardens szintén egy Peter Barber által tervezett londoni projekt, ezúttal az East End-i Stepney negyedben. Az új lakások az ottani lakótelephez tartozó garázssor helyére épültek, teljessé téve a korábbi háromszög alaprajzú komplexumot. A nyolc új sorház mindegyike legalább két kerti terasszal és külön bejárattal rendelkezik.

46 Social Houses, Sevilla, Spanyolország – Tervező: Gabriel Verd

46 Social Houses, Sevilla, Spanyolország - tervező: Gabriel Verd

Ez a kis kertvárosi telken épült lakóház a spanyolországi Sevillában található. Az épület összes lakásából rálátás nyílik az utcára és a belső udvarra is, amelyre az egész ház szerveződik. Az erkélyek tovább bővítik az életteret, a cink ötvözetből készült panelek egyébként alacsony költségű anyagát pedig a váltakozó fények és textúrák játéka teszi érdekessé.

Claredale Street Housing, London, Egyesült Királyság – Tervező: Karakusevic Carson Architects

Claredale Street Housing, London, Egyesült Királyság - tervező: Karakusevic Carson Architects

A lakosokkal és az érintett szervekkel szoros együttműködésben jött létre ez a projekt, amellyel az építészek a brutalista stílusú lakótelepek barátságtalan körülményeit igyekeztek orvosolni. A korábban a telken álló, nehezen átjárható és átlátható nyolcszintes lakótömbök helyére háromszintes, a gyalogos forgalom számára nyitottabb és a környékkel jobban összekapcsolódó lakóépületek kerültek.

A cikk szerzője Jack Hanly, fordította Tábi Emőke. A képek forrása: Architizer

Tábi Emőke