Korszerű családiház-tervek a Nemzeti Mintaterv Katalógusból

Több mint 40 családi ház helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációja díjmentesen elérhető

Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház – ennek megvalósításához nyújt segítséget a díjmentesen elérhető Nemzeti Mintaterv Katalógus. A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Lechner Tudásközpont által létrehozott, folyamatosan bővülő mintatervkatalogus.hu honlapon az építkezni vágyó családok magas minőségű mintaterv-kínálatból választhatják ki leendő otthonukat.

A házépítés gondolata általában már óvodás korukban felkelti a gyerekek érdeklődését, építőjátékokkal, babaházakkal játszanak, házakat rajzolnak, és azt is elkezdik tervezgetni, hogy milyen otthont szeretnének majd, ha felnőnek. A családiház-építés kihívásainak megoldásához nyújt hasznos segítséget a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2021. március elején elindult új weboldala, ahol már több tucat családi ház helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációja érhető el.

nmtk

2019-ben a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont országos ötletpályázatot írt ki építészek számára családi házak tervezésére, a Nemzeti Mintaterv Katalógus létrehozása céljából. A szakmai zsűri 93 pályaművet választott ki, a tervek közel feléhez (melyeknél bekerülési költségek is láthatók) az építészeti tervek mellett építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti és épületvillamossági műleírások, valamint mennyiségi kimutatás és költségbecslés is elérhető – ezek letöltésére felhasználási szerződés megkötését követően van lehetőség, mely a honlapon keresztül kitölthető. A Katalógusban feltüntetett összegek becsült bekerülési költségek, melyek új ház építése esetén a felépítés telek nélküli költségét, kockaházak átalakítása esetén az átalakítás költségét tartalmazzák.

A folyamatosan bővülő mintatervkatalogus.hu oldalon a pályázaton kiválasztott vázlattervek között például az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése, a tetőforma szerint lehet keresni, és a tervrajzok mellett látványtervek segítenek az épületek elképzelésében. A vázlattervek eddig is jó szolgálatot tettek tájékozódási lehetőségként, inspirációs forrásként, a helyszíni adaptálásra alkalmas mintatervek viszont már mélyebben is betekintést engednek egy családi ház létrejöttének gyakorlati részleteibe és költségeibe, sőt konkrét épületek megvalósításának is az alapját adhatják.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus oldalán a családiház-tervek mellett olyan szemléletformáló építésügyi tudásanyag is az építtetők rendelkezésére áll, amelyek nem csupán a tervek kiválasztását, adaptálását és megvalósítását segítik, hanem az épített környezet minőségi alakításához is hozzájárulnak. 

Mivel minden építési teleknek megvannak az egyedi adottságai és minden településnek a saját arculata, a mintatervek adott helyszínhez adaptálásához persze mindenképpen szükséges lesz építész és további szakági tervezők – például tartószerkezet-tervező, épületgépész, épületvillamossági tervező közreműködését igénybe venni. 

A Nemzeti Mintaterv Katalógus az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.