Közösségépítészet – Jeney Lajos életmű-kiállítás a Lechnerben

2016. május 23. – szeptember 30.

„Szakmai munkásságom sok küzdelemmel, sok vereséggel és sok eredménnyel teljes. Egész életemben szívvel, lélekkel az építészet ügyéért dolgoztam.”

Az építészet nem csupán házak materiális létrehozásáról, hanem az ezekben zajló életről is szól. Előremozdíthatja közösségek létrejöttét és virágzását, a nem megfelelő körülmények pedig el is lehetetleníthetik azt.

Jeney Lajos, miután közösségépítő elhivatottsága az 50-es évek elejének nyomasztó világában az eredetileg vágyott református papi hivatásban nem kaphatott teret, az építész pályában találta meg azt a közeget, amelyen keresztül az egész népét tudta, ha nem is „taní-tani”, de az ehhez szükséges építészeti környezetet megteremteni iskolaterveivel, az általános nevelési központ koncepciójával és a hátrányos helyzetű települések intézményeinek fejlesztésében végzett munkájával.

A Lechner Tudásközpont Jeney Lajos DLA, Ybl-Díjas építész életművét bemutató, A közösségépítészet című kiállítását 2016. május 23-án 16:30-kor nyitja meg Riedel Miklós vezérigazgató. 2015 októberében az örökösök Jeney szakmai hagyatékát a Lechner Tudásközpont tervtárának és könyvtárának adományozták. A Lechner Tudásközpont ezzel a kiállítással szeretné a szélesebb nyilvánosságnak is bemutatni az ide került értékes anyagot és egyben meg is köszönni azt a családnak.

A megnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk, ide kattintva elérhető az esemény Facebook oldala.

Jancsó Ágnes