Magyarország és a világűr – könyv jelent meg a hazai űrtevékenységről

A kötet készítésében a Lechner Tudásközpont is részt vett

Különleges kiadvány került a könyvesboltok polcaira nemrégiben, Magyarország és a világűr címmel, amely a hazai űrkutatás és űripar hagyományait és jelenét mutatja be. A karácsonyi ajándéknak is kiváló kötet alkotói azért fogtak össze, hogy naprakészen bemutassák a magyar űrtevékenység legfontosabb eredményeit. A gazdagon illusztrált és QR-kódokkal elérhető online tartalomelemekkel kiegészített kötet készítésében a Magyar Asztronautikai Társaság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Lechner Tudásközpont is részt vett. 

Megérkezett az Űrkönyv. A Magyarország és a világűr címet viselő, nagyszerű ábrákkal illusztrált könyvet hosszú előkészítő munka után 2021 novemberének utolsó napjaiban mutatta be a Magyar Asztronautikai Társaság. A Szerepünk a világ űrtevékenységében alcímet viselő kötet, melynek elkészültét a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta, az űrügyet a hazai kötődéseken keresztül ismerteti meg az olvasókkal. Alkotóként a hazai űrszektor képviselői, valamint különböző területek neves szakértői működtek közre, Simon Tamás vezetésével. A Lechner Tudásközpont világűrrel kapcsolatos tevékenységét a Föld a világűrből című fejezet mutatja be 12 oldalpáron keresztül.

Az űrtevékenység egyik fő célja a Föld állandó megfigyelése. A valós színeket mutató kép 2019 nyarán készült a Balatonról és környékéről.

A fejezet körüljárja a Lechner tevékenységét az űrtávérzékelés, földfelszín-monitorozás, műhold-megfigyelések, -navigáció és mozgásvizsgálatok, illetve a radar-interferometria témakörein keresztül. A Föld körül keringő műholdakat, a Föld felszínén és légkörében lejátszódó természetes, vagy ember által indított folyamatokat bemutató fejezet rávilágít a mezőgazdaság, környezetvédelem, vízgazdálkodás, várostervezés, klímaváltozás, vagy a katasztrófahelyzetek és az űrtávérzékelés kapcsolatára.

A könyv különlegessége, hogy az egyes oldalpárokhoz részletesebb szakmai háttér-információt tartalmazó QR-kóddal közvetlenül elérhető weboldalak kapcsolódnak, amelyeknek a tartalmát a könyv megjelenése után is naprakészen tartják az űrtevékenység fejlődését és változásait követve.

A Magyarország és a világűr kötet az MCC Press kiadó gondozásában jelent meg, elkészítését a Magyar Asztronautikai Társaság koordinálta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, az Európai Űrügynökség ajánlásával.

A kötet Tudásközpontot érintő fejezeteinek megírásában a Lechner űrtávérzékelési szakemberei, valamint Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának szakértői működtek közre: Birinyi Edina, Dr. Belényesi Márta, Dr. Kristóf Dániel, Dr. Kenyeres Ambrus, Dr. Mikus Gábor Gyula, Dr. Sik András, Friedl Zoltán, Komolafe Rómeó Ife, Magyar Bálint, Pacskó Vivien és Rotterné Kulcsár Anikó.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és -támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. Gorelick et al., 2017.

Juhász Réka