Már 1000 jó gyakorlat között lehet böngészni az Okos Város Példatárban

Idén sok innovatív válasz született a pandémia kihívásaira is

Online irodai tábla, bevásárlói közösség, teherbiciklis hulladékgyűjtés, energiatermelő épületek, okos oszlop a zsúfoltság mérésére és sok más innovatív jó gyakorlat található a Lechner Tudásközpont 2017 áprilisában elindult Okos Város Példatárában, amely mostanra már 1000 példát számlál.

„A CITI Healthcare PatientBuddy applikáció egy hatékony döntéstámogató és elemzést segítő eszköz, amely a kórházakban, klinikákban dolgozó személyzet munkáját is segíti. Az alkalmazás páciensbarát, beteginformációs portálként működik, amely teljes mértékben integrálódik az EHR rendszerbe. Nyomon követhető a következő kezelések időpontja, vagy akár a gyógyszerek újrarendelésének szükségessége is” – olvashatjuk az Okos Város Példatár legújabb példájánál, amely azonban most nem egy a sok közül, hanem egy jelentős mérföldkő: az ezredik jó gyakorlat az online gyűjteményben.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, angol nyelven is elérhető Okos Város Online Példatár 2017 áprilisában indult el. Példáin keresztül bemutatja, mennyire sokoldalú és összetett az okos város fogalma a gyakorlatban. A térképes keresőfelülettel ellátott, folyamatosan bővülő példatárban nem csupán technológiai megoldások találhatóak, hanem többek között az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés fenntartható, komplex fejlesztésének hazai és nemzetközi jó példáit is megismerhetjük.

Az idei évben – ahogy szinte mindenre – az Okos Város Példatárba bekerülő jó gyakorlatokra is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, de ebben az esetben ez inkább pozitív, mint negatív jelenség, hiszen rengeteg példát láthatunk az innovatív, szellemes megoldásokra.

A NASA Sugárhajtás Laboratóriumának csapata például olyan személyi védőeszközök biztosításában nyújt segítséget, amelyek 3D nyomtatóval elkészíthetőek. A többféle nyomtatható légzőkészülék és egyedi szűrő létrehozásához szükséges adatokat nyilvánossá tették. Szintén a megelőzést szolgálja az az iTouch elnevezésű érintésmentes gyalogosátkelő jelzőgomb, amelyet az Aldridge Traffic System forgalmaz, és először egy dél-ausztrál városban, Adelaide-ben próbáltak ki. A jelzőberendezés iTouch+ verziója arra is alkalmas, hogy megnyújtsa az átkelési időt, így az idősek vagy fogyatékossággal élők kártyájukat az érzékelőhöz érintve jelezhetik, hogy az átlagosnál hosszabb zöld jelzésre van szükségük.

A Miro online irodai tábla (Kép forrása: miro.com)
A Miro online irodai tábla (Kép forrása: miro.com)

A pandémia miatt előtérbe került home-office munkavégzést segíti a Miro online irodai tábla, amely lehetővé teszi az egymástól távol lévő munkatársak hatékony együttműködését, a digitalizálható sticky notes-tól kezdve az agilis munkafolyamatok tervezéséig és kezeléséig. A Jira projektkezelő felület ugyancsak képes összehozni az otthonról dolgozó csapattagokat azzal, hogy segít megtervezni, kijelölni, nyomon követni, jelenteni és kezelni a munkájukat. A Lechner Tudásközpont agilis fejlesztőcsapatai is alkalmazzák mindkét digitális megoldást.

A megfelelő távolságtartást is több kezdeményezés támogatja, így például a milánói Strade Aperte – vagyis magyarul: nyitott utcák – program. Összesen 35 km hosszúságú utcaszakasz átalakítását célozták meg úgy, hogy tágas teret kínáljon a gyaloglás, a kerékpározás és a rollerezés számára, egyben alternatívát nyújtva a tömegközlekedéssel és a személygépkocsival szemben. Szingapúrban egy nyilvánosan elérhető térképet hoztak létre, amely valós idejű látogatottsági adatokat mutat a parkokról. A helyiek mielőtt kimozdulnának, ellenőrizhetik, hogy az adott parkban hányan tartózkodnak, túl nagy tömeg esetén pedig kereshetnek egy kevésbé látogatott zöldterületet. Idén nyáron a strandokon is fontos volt, hogy ne élvezzék túl sokan és egymáshoz túl közel a vizet és a napfényt. Portugália Algarve régiójában nap- és szélenergiával működő okos oszlopok segítségével ellenőrizték a strandok látogatói létszámát. A pandémia a légiközlekedésre is nagy csapást mért, az izlandi Keflavík Repülőtér az ország határainak újranyitásakor egy mesterséges intelligenciát alkalmazó utaskezelő megoldást alkalmazott, hogy megakadályozza a zsúfoltságot, és helyreállítsa az utasok légi közlekedésbe vetett bizalmát.

Okos oszlopok egy portugáliai strandon (Kép forrása: smartcitiesworld.net)
Okos oszlopok egy portugáliai strandon (Kép forrása: smartcitiesworld.net)

A járvánnyal kapcsolatos adatok kezelésére, feldolgozására is születtek különböző megoldások. Az EVE Online felhasználói a Project Discoveryvel való játék során részt vehetnek a COVID-19 adatok elemzésében. A baltimore-i John Hopkins Egyetem által létrehozott dashboard elősegíti a vírus megértését, tájékoztatja a nyilvánosságot, illetve a politikai döntéshozókat is támogatja a megfelelő válaszreakciók megtalálásában. Észak-Írországban a baleseti és sürgősségi ellátással foglalkozó intézmények közel valós idejű adatainak megjelenítését az NIDirect térképes alkalmazással oldották meg, amelyben óránként frissülnek az adott intézményre vonatkozó nyitvatartási és várakozási idők.

A bevásárlási szokásainkra is jelentős hatással van a koronavírus-járvány. Azzal, hogy elterjedtté vált a házhoz szállítás, és még fontosabb lett a hazai termelők támogatása, tulajdonképpen már korábban elindult pozitív folyamatok is felerősödtek. A YouTyúk online rendszere a helyi gazdák által termelt tojást juttatja el közvetlenül a vásárlókhoz a fővárosba, a NekedTerem.hu hazai, kistermelőktől és családi üzemektől származó élelmiszerekkel szolgálja ki a minőségi termékek iránt érdeklődő fogyasztókat. Esztergomban a Kiskosár bevásárlói közösség köti össze a vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával.

Esztergomban a Kiskosár bevásárlói közösségen keresztül lehet helyi termékekhez jutni (Kép forrása: facebook.com/kiskosarbevasarlokozosseg)
Esztergomban a Kiskosár bevásárlói közösségen keresztül lehet helyi termékekhez jutni (Kép forrása: facebook.com/kiskosarbevasarlokozosseg)

Az Okos Város Példatár a világ minden tájáról tartalmaz innovatív megoldásokat. Nigériában, Lagosban a Wecyclers teherbiciklis flottával gyűjtik össze az újrahasznosítható hulladékot a háztartásokból, a résztvevők kilogrammonként jutalompontokat kapnak, amelyeket alapvető árukra, például élelmiszerekre és háztartási cikkekre válthatnak be. A ruandai kormány a kaliforniai székhelyű Zipline startuppal karöltve még 2016-ban kezdte meg a világ első olyan drónos nemzeti programját, amely az egész országban szállít orvosi eszközöket, ugyanis az egészségügyi rendszer nem engedheti meg magának anyagilag, hogy hűtést igénylő termékeket, például vérkészítményeket tartson raktáron minden intézményben.

Az USA-ban, Columbus városában egy smart operációs rendszer nyújt lehetőséget a közszektor képviselőinek és a magánszektorbeli innovátoroknak a település adatkészleteibe való betekintésre. A brazíliai Maceióban a város topográfiájára jellemző meredek és kanyargós szakadékokban, az úgynevezett grotákban kialakult nyomornegyedek lakóinak életminőség-javítására dolgoztak ki programot. Több szempontból is egyedülálló a Szöultól délre, 600 hektáron magán ingatlanberuházásként épült új város, Songdo városmodellje. A mindenütt jelen lévő számítástechnika miatt mind a város energiafelhasználása, mind a közlekedés mikroszinten kezelhető és alakítható, a város és lakosai között pedig egyfajta személyes interakció jöhet létre. 

Ruandában drónokkal szállítják a helyszínre az egészségügyi ellátáshoz szükséges készítményeket (Kép forrása: flyzipline.com)
Ruandában drónokkal szállítják a helyszínre az egészségügyi ellátáshoz szükséges készítményeket (Kép forrása: flyzipline.com)

Mumbaiban egy nagyon érdekes, számunkra némileg egzotikus problémára, a folyamatos dudálásra talált a rendőrség okos megoldást. A város több pontján decibelmérőket szereltek fel a közlekedési oszlopokra, ha a hangerősség 85 dB fölé megy, a jelzőlámpa újrakezdi a visszaszámlálást, és tovább marad a piros jelzés. Egy általánosabb kérdésre, a felmelegedés és a CO2-kibocsátás csökkentésére Ausztráliában, Sydney-ben és Melbourne-ben közösségi részvétellel megszervezett faültetéssel válaszolnak a Cool Streets program keretében. Új-Zéland fővárosa, Wellington az első olyan város, amely VR szemüveggel virtuálisan bejárható, illetve számítógépes játékként birtokba vehető.

De térjünk vissza Európába: a Párizsi Egyezmény károsanyag-kibocsátás csökkentési céljainak elérését szolgálja a Powerhouse Paris Proof koncepció. A Snøhetta építésziroda, a Skanska, az Entra ingatlanfejlesztő és az Asplan Viak tanácsadó cég együttműködésével a norvég projektben olyan klímabarát épületeket fejlesztenek, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit életciklusuk során fogyasztanak. Egy másik európai példa az egészséges, sportos életmódot támogatja: Kolozsváron egy olyan, beépített kamerával ellátott jegyautomatát állítottak be az egyik buszmegállóba, amelyik egy perc alatt elvégzett 20 guggolásért kínál autóbuszjegyet.

A Powerhouse koncepció alapján épült Montessori iskola Norvégiában (Kép forrása: powerhouse.no)
A Powerhouse koncepció alapján épült Montessori iskola Norvégiában (Kép forrása: powerhouse.no)

Magyarország közel 200 okos város megoldással képviselteti magát a példatárban. Ezek egyike a Munch.hu platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. Az alkalmazást a visszajelzések alapján folyamatosan fejlesztik, hogy minél egyszerűbb legyen a használata. A vásárlók 40-70%-os árengedménnyel rendelhetnek úgynevezett Munchokat (csomagokat), amelyeket meglepetés ételeket tartalmaznak. Egy másik példa a 2019 júniusában Pécsike néven, és ebből már könnyen kitalálhatóan Pécsen elindult elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszer. A cél az, hogy minél többen használják a kerékpárokat a mindennapi életük során.

Az okos városok területén természetesen nagyon fontos téma a fenntarthatóság, erre az eddig felsorolt megoldások között is találhatunk számos példát, de megemlíthetjük még többek között Herzogenrath városát, amely 2030-ig tervezi elérni a zéró szén-dioxid kibocsátást. A koncepcióban egyaránt szerepelnek szélturbinák és szolárfarm, a projekt nem csak a háztartások számára nyújt megújuló erőforrásból származó alternatívát, hanem az elektromos járművek alkalmazását is támogatja. Az Audi Magyarország méhészete pedig egy hazai példa: hat méhcsaládot, összesen 270000 méhet telepítettek 2015 szeptemberében, amelyek évente 200–240 kilogramm mézet termelnek. Az Audi Magyarország Prémium Mézét egyrészt ajándékként adják a látogatóknak, másrészt az ajándékboltban akár meg is lehet vásárolni. A bevételt természetvédelmi programokra fordítják.

A Roerplein Pocket Park Utrechtben (Kép forrása: naturvation.eu)
A Roerplein Pocket Park Utrechtben (Kép forrása: naturvation.eu)

Mi is lehet egy „zsebpark”? A választ Utrechtben találhatjuk meg, ahol egy kevés zöldterülettel rendelkező negyedben egy lekövezett kis közteret parkká alakítottak, majd ezt az ötletet más városrészek is átvették. A miniparkokat a helyi lakosok tartják karban az önkormányzat támogatásával, ez fokozza a társadalmi kohéziót és a város polgárainak elkötelezettségét is. A zöldinfrastruktúra fejlesztése a pandémia idején is fontos szerepet játszik: Londonban a változó személygépkocsi-forgalmi terhelés kezelésére szolgáló szokásos beton útakadályokba csúcstechnológiájú esővíz-tartályokat építettek be, amelyekbe szárazságtűrő fajokat ültettek.

 

Pesti Monika