Megjelent az első arculati kézikönyv

A Magyar Idők cikke

Elkészült a településképi arculati kézikönyv mintája, amelynek alapján az önkormányzatok és a helyi építészek ki tudják dolgozni az adott település saját szemléltető füzetét – írja a Magyar Idők. A városoknak és falvaknak szep­tember végéig kell összeállítaniuk a településkép védelmét szolgáló, a helyi sajátosságokat és adottságokat feltüntető kézikönyvüket.

Digitális formában elkészült az a települések számára mintául szolgáló Településképi arculati kézikönyv, amely egy kitalált magyar helyiség, bizonyos Magyarszéphely példáján keresztül mutatja be az önkormányzatok által az őszig kia­dandó kézikönyvekben megjeleníthető tartalmi és formai elemeket. A mintakézikönyv tartalmilag összhangban van a vonatkozó kormányrendelettel, grafikai megjelenítésével pedig inspirálni kívánja a településeket a kötetek minél szebb és igényesebb kidolgozására. Az arculati kézikönyvek a magyarországi települések sajátos, egyedi jellegét, különösen pedig védendő értékeiket hivatottak bemutatni. A minta és a már korábban elkészült útmutató alapján tudják az önkormányzatok elkészíteni saját arculati könyvüket, amit a településkép védelméről szóló törvény értelmében szeptember 30-ig kell megtenniük.

– Tekintettel arra, hogy az arculati kézikönyv a jogi szabályozás és szakmai szándékaink szerint is a települések legbelsőbb ügye, figyeltünk arra, hogy ne egy konkrét, valós települést állítsunk példaként az érdeklődők és a szakmagyakorlók elé – írta a Magyarszéphelyről szóló kiadványhoz írt köszöntőjében Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára. A Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont a Kormány.hu oldalon elérhető mintakézikönyvet ugyanakkor folyamatosan fejleszteni fogja az érkező visszajelzések alapján.

A Kormány.hu oldalon szakmai továbbképző oktatóanyagot is közzétettek, amely a főépítészeket, a helyi jegyzőket és polgármestereket, valamint a kézikönyv kidolgozásában részt vevő többi szakembert segítheti. A bemutató lépésenként foglalja össze a törvény végrehajtásával járó önkormányzati és főépítészi feladatokat. A Miniszterelnökség és a tudásközpont emellett szakmai továbbképzéseket is szervez.

– A Miniszterelnökség hosszú távú segítséget kíván nyújtani az építészeknek a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásában, hogy ez a munka a települések számára a legkedvezőbb eredménnyel záruljon – hangsúlyozta.

Az arculati kézikönyvek fontosságáról Füleky Zsolt lapunknak azt mondta: a jogalkotó szándéka nem agyonszabályozott környezet, nem jogi akadálypálya kialakítása, hanem az, hogy érthető, szemléletes formában ismertesse a helyiekkel, hogy az adott településrészen milyen építészeti minőséget és arculatot várnak az új házat építőktől. – Minden falu és város elemi érdeke, hogy a fiatal népesség helyben maradjon. Ennek fontos eleme a helyi kultúra őrzése és ápolása, aminek szerves része a település épített és táji környezete mind örökségként, mind fejleszthető adottságként – fogalmazott.

Szöveg: Magyar Idők

Kép: Magyarszéphely, Települési Arculati Kézikönyv, 2017.

Magyar Idők