Megújult az e-tanúsítás alkalmazás

Új módszertan lép életbe november 1-től

Jogszabályváltozáshoz alkalmazkodva az e-tanúsítás alkalmazás is megújult. Használata csak november 1-től kötelező, de a felület már október 27. óta elérhető.

Jogszabályváltozáshoz alkalmazkodva megújult az e-tanúsítás alkalmazás. A november 1-jei jogszabályi határidő előtt már elérhető az új e-tanúsítás alkalmazás, azaz a megújult Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása. A hiteles tanúsítvány előállítása még zárolva van, de a felülettel már ismerkedhetnek a felhasználók, lehet keresni a tanúsítványok közt, és a tanúsítvány-előnézet generálását is ki lehet próbálni – ahogyan erről az e-tanúsítás weboldalán közzétett felhívás is beszámolt.

Jelentős változásokat hoz az energetikai számításokban – így az energetikai tanúsítványok terén is – az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 2023. május 25-én megjelent szabályozás. A november 1-jén hatályba lépő rendeletek értelmében új módszertan lép életbe, amelynek alkalmazása érinti majd az hiteles energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartását is.

Háttér Új módszertant vezet be az energetikai számításokba a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet, mely az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szól. A jelenleg is érvényben lévő 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet jelentősen átalakul, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet helyébe a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet lép.

megujult-az-e-tanusitas-alkalmazas-1200

Mi történik az e-tanúsítás alkalmazással?
A Lechner Tudásközpont feladata, hogy az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként az épületenergetikai tanúsítványokat előállítsa és tárolja, így a megváltozott igényeknek megfelelően ezt a feladatot egy új, belső fejlesztésű alkalmazás látja el, amely felváltja az e-tanúsítás alkalmazás jelenleg is üzemelő formáját. A tervek szerint a régi alkalmazás továbbra is elérhető marad a megszokott felületen. A tanúsítók a jogszabályban megjelölt határidőig elkészített tanúsítványaikat a régi alkalmazásban továbbra is el tudják érni. Az új alkalmazásban külön regisztráció után lesz elérhető az új tanúsítványok létrehozása funkció és az új tanúsítványok is itt érhetőek majd el.

Mi az a tesztrendszer és mire jó?
A változásra előkészülve az e-tanúsítás tesztrendszere már elérhető az e-epites.hu oldalon keresztül. A tesztrendszer mellett október 27. óta az éles alkalmazás is elérhető. A tesztrendszerrel kapcsolatban már érkeztek visszajelzések, amelyeket a fejlesztők minden esetben megvizsgálnak. Amennyiben bármilyen hiba felmerül, azok megoldását a fejlesztői gárda haladéktalanul megkezdi. Az alkalmazás továbbra is fejlesztés alatt áll, a funkciók és az elérhető felületek bővülni fognak. A fejlesztők várják a felhasználói észrevételeket a szolgáltatás javításával kapcsolatban az entanhelpdesk@e-epites.hu email címre.

Szükség van a tanúsítók oktatására az új e-tanúsítás alkalmazás használatához?
Az új e-tanúsítás alkalmazás egyszerű, így nem igényel oktatást. Az új jogszabály szerinti tanúsítvány olyan mennyiségű adatot tartalmaz, illetve ezek az adatok olyan bonyolult számítások eredményeképpen keletkeznek, hogy mindenképpen valamilyen szoftveres támogatásra van szükség a tanúsítvány előállításához. A folyamat egyszerű: a tanúsítók régóta jellemzően két piaci szoftvert használnak ezen számítások elvégzéséhez; a piaci szoftverben előállított fájlt kell a tanúsítóknak az új e-tanúsítás alkalmazásba feltölteni és az új e-tanúsítás e fájl alapján hozza létre a Hiteles Energetikai Tanúsítványt.

Miben különböznek az új tanúsítványok a régiektől?
A régi tanúsítványok alapvetően különböznek az új tanúsítványtól, mind megjelenésben, mind terjedelemben, mind számítási módszertanban. Az új e-tanúsítás alkalmazás alapját adó jogszabály nem ad lehetőséget egy már létező tanúsítvány átalakítására az új előírásoknak megfelelően, ám a törvényben meghatározott 60 napos időszakban még elfogadják az épületek régi energetikai tanúsítványait. A 176/2008. kormányrendelet november 1-től hatályos állapota úgy fogalmaz, hogy „8. § (2) Ha a tanúsítvány hatálya alatt a Rend.-ben meghatározott követelményérték vagy az e rendeletben meghatározott kategóriába sorolási módszertan megváltozik, a változás előtt kiállított tanúsítvány még a változást követő 60. napig használható fel ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás vagy bérbeadás esetén, mely időponton túl e célból új tanúsítványt kell készíteni.” Tehát adásvételhez és bérbeadáshoz a régi típusú tanúsítvány 60 napig használható fel, mely időponton túl ezen célokból új tanúsítványt kell készíteni. Azonban a tanúsítvány érvényessége továbbra is 10 év, csak nem lehet felhasználni adásvételhez és bérbeadáshoz.