Minden, amit tudni akartál a városfejlesztésről

Tematikus cikkgyűjtemény az URBACT-től

A városfejlesztés útjai kacskaringósak és rögösek. Rengeteg olvasást és keresgélést spórol meg magának az, aki a Lechner Tudásközpont cikkgyűjteményét használja kézikönyvként, hogy képbe kerüljön az európai városfejlesztés trendjeit illetően. Az írások segítségével könnyebb lesz pályázni az URBACT városhálózati programra is, amelynek megjelent a legújabb pályázati felhívása. Április 17-ig nincs már sok idő, éppen ezért hasznos, ha minden tudnivaló egy helyen megtalálható.

Április 17-ig ismét van lehetőség csatlakozni Európa legbarátságosabb városfejlesztési programjához az URBACT-hez. Ez az egész kontinenst behálózó városfejlesztési szerveződés a „ne halat adj, hanem hálót” elvhez szó szerint tartva magát a partnervárosok közötti kapcsolati háló kialakításával igyekszik hosszútávú segítséget nyújtani a részt vevő településeknek. Az URBACT olyan városfejlesztési modelleket támogat, amelyek nem még több betonnal, még több befektetéssel próbálnak eredményt elérni, hanem ahol az ott élők, a helyi vállalkozások és a városvezetés egymást emberszámba vevő közössége talál testreszabott megoldásokat. A felhívás részletei megtalálhatók a program honlapján.

Egy csónakban eveznek

Azok a városok, amelyek majd bejutnak a programba, más uniós országok városaival kerülnek kapcsolatba, amit a speciális URBACT-nyelv partnerségnek hív. Olyan települések kerülnek egy csónakba, amelyek valamilyen szempontból hasonlóak, ezért valószínűleg a kihívások is hasonlóak, amelyekkel szembe kell nézniük, azonosak a problémáik. Elutaznak egymáshoz, megnézik, meghallgatják, mint tud a másik és aztán itthon a saját városukban igyekeznek átültetni azt, amit az itteni feltételek között meg lehet valósítani. Mondhatni, olyasmi ez, mint egy kislétszámú osztály, ahol az osztálytársak megmutatják a többieknek, mit tudnak, a többiek pedig igyekeznek megtanulni és átvenni a másik megoldásait. Az URBACT mindehhez a kereteket adja: a találkozási, tanulási lehetőséget, és mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet a program szakértői 2002 óta szorgos munkával felhalmoztak.

Minden tudás egy helyen

A legújabb felhívás kapcsán rendre felmerül a kérdés, hogy melyek azok a témák, problématerületek, amelyek az URBACT fókuszába tartoznak, amelyek az európai integrált városfejlesztés előremutató, haladó irányát jelzik. Ha egy város sikerrel szeretne pályázni a felhívásra, nyilván érdemes e keretekben, irányokban mozgolódnia. A pályázatíróknak és a városvezetőknek azonban éppen időből van kevés, ezért lehet hatalmas előny számukra, hogy a Lechner Tudásközpont, mint az URBACT magyarországi tájékoztatási pontja előre dolgozott és összeszedett csaknem 70 cikket, melyeket az elmúlt időben az URBACT kapcsán a városfejlesztés legforróbb témáiról írtak.

A cikkeket gondosan tematizálták, hogy könnyebb legyen közöttük eligazodni, így 11 blokkban böngészhetnek az érdeklődők:

 1. A várostervezés új megközelítése (3 cikk)
 2. Részvétel, civil innováció (11 cikk)
 3. Városrehabilitáció (7 cikk)
 4. Átmeneti hasznosítás (2 cikk)
 5. Helyi gazdaság (7 cikk)
 6. Városi mezőgazdaság, környezet (8 cikk)
 7. Smart / tech (8 cikk)
 8. Mobilitás (5 cikk)
 9. Városmarketing (3 cikk)
 10. Szociális, társadalmi ügyek (11 cikk)
 11. A női perspektíva (4 cikk)

Sain Mátyás vezető térségi tervező