Négy éves a Lechner Fotótár

Több mint 4800 archív felvétel böngészhető online

Negyedik évfordulóját ünnepelte a Lechner Tudásközpont online elérhető archív építészeti-építésügyi fényképgyűjteménye, a Lechner Fotótár. Az újonnan feltöltött képeket böngészve a 43. sz. Állami Építő Vállalat munkái közül megcsodálhatjuk a siófoki Aranyparton épült lépcsőzetes, kilencszintes üdülőt, egy tervdokumentációban fellelt fotón feltárul Lillafüred látképe a Zsófia-kilátóról, és a Lechnerben őrzött hagyatékok jóvoltából Kotsis Endre otthonába is betekinthetünk.

siofok
Kilencszintes vállalati üdülő a siófoki Aranyparton (Fotó: LTK/LZS/43ÁÉV/2 – 43. sz. ÁÉV / Lechner Fotótár)

Már négy éve elérhető bárki számára a Lechner Tudásközpont 2018 áprilisában indult, építészeti-építésügyi archív felvételeket tartalmazó online Fotótára. A Lechner Dokumentációs Központjában őrzött, 1945 és 1990 között készült és csaknem 400 000 db fotót számláló gyűjteményből jelenleg 33 796 db digitalizált felvételt kutathatnak az érdeklődők, a megkereséseket a fototar@lechnerkozpont.hu e-mail címre várják. A Lechner Fotótár honlapján pedig már több mint 4800 fénykép érhető el, a böngészést kereső és szűrő opciók teszik könnyebbé. Az egyes képekkel kapcsolatos hozzászólások, kiegészítő információk küldésére is van mód.

Az elmúlt évben a folyamatosan bővülő online Fotótár anyaga sok új érdekességgel gyarapodott, köztük 43. sz. ÁÉV lakótelep-építéseket bemutató anyagával, a DTI (Dunaújvárosi Tervező Iroda), a KERTI (Kereskedelmi Tervező Iroda) felvételeivel, a PÉCSITERV (Pécsi Tervező Vállalat) munkáit és a vállalat mindennapi életét megörökítő képekkel. A gyűjtemény rendkívül értékes részét képezik a Kotsis Endre hagyatékából származó fényképek, de számos tervanyagból kerültek még elő érdekes felvételek, így például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának otthont adó műemlék épület belső tereiről, a nemrégiben helyreállított majki kamalduli remeteség remeteházairól, vagy a kiskunfélegyházi szélmalomról készült fotók.

kotsis
Kotsis Endre házának udvara (Fotó: LTK/KotsisEndre/35 – Kotsis Endre hagyaték / Lechner Fotótár)

A Fotótár oldalán közzétett képek a forrás megjelölésével, nem kereskedelmi célra ingyenesen elérhetők és szabadon felhasználhatók. A digitális archívum folyamatosan bővül a volt állami tervező- és kivitelezővállalatok anyagával, a gyűjtemény a fototar.lechnerkozpont.hu weboldalon érhető el.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

Borítókép: Lillafüred a dolhatetői Zsófia-kilátóról, LTK/BTI/73/3871/N/54 – Tervdokumentáció / Lechner Fotótár

Tábi Emőke