Nosztalgia, talányok, történetek: Légifelvételeken mesél a múlt

Fentről.hu az online médiában

A Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumából bárki számára elérhető, hazánk tájairól készült régi madártávlati képek napjainkban is jelentős érdeklődésre tartanak számot. A fentrol.hu légifelvételei rendszeresen köszönnek vissza különféle online médiaportálokon, illusztrációként szolgálva helytörténettel kapcsolatos írásokhoz, vagy éppen régi autóbuszokról szóló bejegyzésekhez.

A Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívuma immár több mint 216 ezer fekete-fehér, színes és infraszínes légifelvétel böngészését és letöltését teszi lehetővé bárki számára a fentrol.hu oldalon keresztül. Ezek az archív légifelvételek – amelyek közül a legkorábban, 1959-ben készültek már mind elérhetőek online – hasznos forrásként szolgálhatnak mindazok számára, akik szívesen tekintenek vissza a múltba és publikálnak ezzel kapcsolatos tartalmakat. Legyen szó helytörténeti kutatásról, egy bizonyos helyhez fűződő nosztalgiáról, vagy éppen egy megoldatlan rejtélyről, a Digitális Légifelvétel Archívum gazdag képanyaggal áll az érdeklődők rendelkezésre. Az alábbiakban áttekintjük, milyen online médiaportálok szemezgettek idén a fentrol.hu archívumából. A példákból kiderül, hogy a helyi érdekeltségű hírportálok, múltidéző rovatok, tematikus blogok és múzeumok is előszeretettel használják a fentrol.hu légifelvételeit.

01-bogyiszlo-1969
Az egykori Duna-kanyarulatok megmaradt nyomait fedi fel a márciusi hó az 1969-ben Bogyiszló mellett készült légifelvételen

A Dunai Szigetek ismeretterjesztő blogon rendszeresen találkozhatunk a fentrol.hu oldal légifelvételeivel. Az itt megjelenő írások bemutatják a folyó mentének átalakulását az idők során, a tartalomhoz pedig gyakran kapcsolódnak a Digitális Légifelvétel Archívumban megtalálható légifotók. A blogról megtudhatjuk például a Gubacsi-sziget feltöltődésének történetét, amelynek része volt az ott működő téglagyár is, ahogy az a cikkben szereplő 1964-es és 1972-es légifelvételen is látható. A hazánk harmadik legnagyobb dunai szigetének, a Csepel-szigetnek a legmagasabb pontját kutató bejegyzésben szintén feltűnik az archívumból egy 1979-es fotó a Szigethalom-környéki buckákról. Egy másik cikk pedig egy 1969 márciusában Bogyiszlónál megörökített különös jelenségre hívja fel a figyelmet: a légifotón jól látható, vonalas pásztákba rendeződött hófoltok kiemelik az ártéri szántóföldeken ma is megfigyelhető régi Duna-kanyarulatok nyomait. Érdekes illusztrációként szolgál a véneki „Aranykertről” szóló cikkhez az 1969-ben készült fekete-fehér légifelvétel, amely a falu szélén a 19. század végén ültetett tölgyes védett fáit örökíti meg, ahogy X, illetve hatszög alakot rajzolnak ki.

02-venek-aranykert-1969
A Duna-menti Vének védett fái: az X alakban ültetett Erzsébet-facsoport és a millenniumi tölgyes a hét vezér fájával, közepén az Árpád-tölggyel, 1969

A kifejezetten a magasból jól látható tájelemek szemléltetésére kiválóan alkalmas légifotók különféle talányokra is segíthetnek választ adni. A Velenceblog szerzője például nyomozós játékra invitálja az olvasót, amelyben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum fotóarchívumából származó, egy Sukoró közelében kényszerleszállást végrehajtott vadászrepülőről készült képekről igyekszik kideríteni, mi látható rajta, és pontosan hol is készülhetett. Az elemzést során egy 1975-ben fotózott színes légifelvétel is segít megtalálni a kérdésre a lehetséges választ. Egy komlói hírportál, a 7300.hu pedig annak a rejtélyét göngyölíti fel, miért is szegélyezi korlát a járdát a belvárosi vasútátkelőnél. A bejegyzés az utcakép régi fotójával és egy 1959-es légifelvétellel mutat rá, hogy egy valaha volt híd rejtőzködik ott, amelyre ma már csak sárga korlátja emlékeztet. 

03-pecs-havihegy-osveny-1959
Az 1959-es légifelvételen még tisztán kivehető a Böck János utca felől induló havihegyi ösvény

A Pécs Aktuál online közéleti hírmagazin Múltidéző rovatában is feltűnt egy archív légifelvétel a fentrol.hu-ról. Az oldal arról adott hírt idén júniusban, hogy évtizedek óta ismét járhatóvá vált a Havihegyet átszelő ösvény, amelynek vonala az 1959-ben készült madártávlati képen még jól látható. A Dunaújváros mesél múltidéző honlap pedig a Természet Világa folyóiratban megjelent, a Természettudományi Közlöny által meghirdetett diákpályázat nyertes dolgozatát tette közzé 1994-ből, amelyben a gimnazista pályázó szülőhelyének jellegzetességéről, a dunaújvárosi löszfalról értekezik. A bejegyzést a Digitális Légifelvétel Archívum 1963-as fotója egészíti ki, amelyen a Duna-part látható a partfalomlás előtt. Szintén a táj változását mutatja be légifelvételek segítségével a Vöröstó község honlapján megjelent cikk, amely a falutól délkeletre fekvő egykori fás legelő – ma tölgyes erdő – alakulását szemlélteti.

04-vorosto-legifoto-montazs
A természeti környezet változásai követhetőek nyomon a Vöröstó tölgyes erdejéről készült 1971-es, 1982-es színes, 1982-es fekete-fehér és 1985-ös légifotón

Egy-egy létesítmény történetének elmeséléséhez is hasznos adalékként szolgálhatnak a fentrol.hu archív légifotói. A Tomory Lajos Múzeum honlapján olvasható a pestszentlőrinci Első Magyar Kártolószalaggyár története, valamint egy 1965-ben készült légifelvételen látható maga a gyárépület is. A Régi Győr oldalán közzétett bejegyzés pedig a Központi Gyermekkonyhának és a Vendéglátóipari Vállalat cukrászüzemének építéstörténetét, 1965-ös átadását meséli el, forrásként felhasználva korabeli hírlapokat, archív fotókkal és egy 1973-as légifelvétellel idézve fel a múltat.

05-letenyei-gepallomas-1969
1969-es légifotón a Felsőbagodi Mezőgép Vállalat Letenyei Gyáregysége, amely a korszak egyik nagy autóbusz-felújító üzemeként működött

Végezetül az autóbuszok szerelmeseit és a közlekedési témák iránt érdeklődőket szólítja meg a BusWorld blog, amelynek egyik, a letenyei gépjavító állomás 1950-es évek elején induló történetét, a telephely buszfelújító tevékenységét bemutató cikkében egy 1969-es légifotón is megcsodálhatóak a gépállomáson parkoló autóbuszok. Akit pedig inkább a vasúttörténet érdekel, a hazánk vasútállomásait és vasúti megállóhelyeit összegyűjtő vasutallomasok.hu oldalon böngészve szép számmal találhat a régebbi állapotokat megörökítő légifelvétel részleteket is.

 

Tábi Emőke