Online elérhető tudás

A Lechner tudásmegosztó online felületei

Bár március 12-től átmenetileg szünetel a személyes ügyfélfogadás a Lechner Tudásközpont Budafoki úti és Bosnyák téri telephelyein, a Tudásközpont tudásmegosztó online felületei fennakadás nélkül működnek a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is. A Lechner Fotótár, a Híres emberek Budapestje és az Okos Város Példatár is folyamatosan gyarapodó tartalommal várja az olvasókat.

Frissítés: 2020. július 13-tól a személyes ügyfélszolgálat a megszokott nyitva tartással újra működik.

Nem csupán a Lechner Tudásközpont elektronikus építésügyet és a térségi tervezést támogató online szakrendszerei működnek zavartalanul a járványügyi helyzet idején, hanem folyamatosan elérhetőek az építészeti kultúra terjesztését és tudásmegosztást szolgáló alkalmazásai is, melyeket alább foglalunk össze.

Digitális Légifelvétel Archívum

Közel 170 000 magyaroroszági légifelvétel között lehet böngészni a fentrol.hu oldalon. A Lechner Tudásközpont Légifilmtára több mint 400 000 darab, 1959 és 2008 között készült archív képkockát számlál, a folyamatosan bővülő digitalizált állomány bárki számára díjmentesen elérhető.

www.fentrol.hu

Az agárdi strand 1975-ben (fotó: Digitális Légifelvétel Archívum / fentrol.hu / Lechner Tudásközpont / 1975)

Lechner Fotótár

A több mint 2500 archív felvételt számláló Lechner Fotótár online gyűjteménye izgalmas kincseket rejt az 1945 és 1990 közötti hazai építészet iránt érdeklődők számára. A folyamatosan gyarapodó digitalizált válogatás a Lechner Dokumentációs Központjában őrzött VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) tervezővállalatok építészeti-építésügyi fotóit mutatja be. A háború után újjáépített épületek, műemlékek, modern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak a nagyobb részt még feldolgozás alatt álló archív állomány digitalizálása során.

www.fototar.lechnerkozpont.hu

Parkoló autók a Tihany Szálló előtt az 1960-as években (Fotó: VÁTI / Lechner Fotótár)

Digitális Filmarchívum

A Lechner Tudásközpont építésügyi filmarchívumában közel 300 digitalizált felvétel között böngészhetnek az érdeklődők a Lechner Youtube-csatornáján. Az Építésügyi Tájékoztatási Központ stúdiójában 1950 és 1990 között készült filmek elsősorban oktatási segédanyagként szolgáltak a szakipari képzésben résztvevők számára. A csaknem 700 tekercset számláló, építés- és technológiatörténeti gyűjtemény digitalizált felvételei nem csupán a szakmai közönségnek szólnak, a budapesti szecessziós építészetet vagy a ’60-as évek nyaralóinak tervezését bemutató szóló felvételek mellett a panellakások berendéhez tippeket adó filmek bárki számára izgalmasak lehetnek.

Híres emberek Budapestje

Közel 120 neves művész és tudós élete és ugyanennyi budapesti épület több száz fotóval illusztrált története ismerhető meg a két éve indult Híres emberek Budapestje sorozaton keresztül. A hétről hétre megjelenő, online térképen is elérhető színes írásokkal nem csupán az épültek homlokzata mögé lehet bekukkantani, hanem a korabeli Budapest hangulatából is ízelítőt kaphatnak az olvasók.

www.lechnerkozpont.hu/oldal/hires-emberek-budapestje

Végvári Tamás egykori lakhelye Margit körút 15–17. szám alatti épületben (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Köztünk élő építészet

A Köztünk élő építészet online térképen böngészve Közel 300 budapesti és vidéki épület, köztük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a keszthelyi Festetics-kastély, a Pécsi Nemzeti Színház és a gyulai Várfürdő fotókkal illusztrált kalandos története ismerhető meg. Egy épület nem határozható meg csupán egy házszámmal, minden háznak története van, a Köztünk élő építészet térkép bepillantást enged a homlokzatok mögé, megmutatva épített környezetünk értékeit és történeteit.

www.lechnerkozpont.hu/oldal/koztunk-elo-epiteszet

A Kozma Lajos tervei alapján felépült bérház a Régiposta utca 13. szám alatt (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Építészeti Arcképcsarnok

Mi volt a véleménye Corbusier-nek Budapestről és azon belül is a Tabánról? Ki volt az a három, Berlinben tanuló építészünk, akit a helybéliek „a fess lábú magyarokként” emlegettek? Hogy futott zátonyra a balatoni viharban az a vitorlás, amelyen Hauszmann és Görgey együtt utaztak? Az építészeti és életrajzi adatok mellett ilyen kérdésekre is választ ad a Lechner Tudásközpont honlapján található Építészeti Arcképcsarnok. A több mint hetven magyar és külföldi építész életművébe bepillantást engedő, folyamatosan gyarapodó arcképcsarnok alapjául a Lechner Tudásközpont honlapján korábban megjelent építészettörténeti cikkek szolgálnak.

www.lechnerkozpont.hu/oldal/epiteszeti-arckepcsarnok

Az ELTE Füvészkert Pálmaháza Diescher József tervei szerint épült (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Okos Város Példatár

A nemzetközi szinten is egyedülálló, angol nyelven is elérhető Okos Város Online Példatár több mint 800 jó gyakorlaton keresztül mutatja be, mennyire sokoldalú és összetett az okosváros fogalma a gyakorlatban. A térképes keresőfelülettel ellátott, folyamatosan bővülő példatárban nem csupán technológiai megoldások találhatóak, hanem többek között az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés fenntartható, komplex fejlesztésének hazai és nemzetközi jó példáit is bemutatja.

www.okosvaros.lechnerkozpont.hu/hu/peldatar

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

Jancsó Ágnes