Összehangolják a hazai okos város fejlesztéseket

Hamarosan elérhető a Lechner Tudásközpont Okos város online példatára

Az okos város szolgáltatások szervezeti- és tudásplatformjaként újabb kormányzati megerősítést kapott a Lechner Tudásközpont. A Kormány az 1024/2017. (I.24.) határozatában többek között a hazai okos város fejlesztések részletes követelményrendszerének és lépéseinek meghatározását, valamint egységes definíciók megalkotását jelölte ki feladatként a Tudásközpont számára. Ennek részeként február közepén elindul az Okos város online példatár béta verziója, ami naprakész tudást kínál a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok és az eredményes fejlesztések iránt érdeklődők számára.

A Kormány tegnapi, 1024/2017. (I.24.) határozata megerősítette a Lechner Tudásközpont okos város fejlesztések összehangolását irányító szerepét, mely szerint a jövőben a Tudásközpont gondoskodik „…az „okos város” fejlesztések részletes követelményrendszerének kidolgozásáról, az „okos város” fejlesztések lépéseinek szabályozásáról.”

A fejlesztések szakmai követelményeinek meghatározása – a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-vel együttműködve –, valamint az okos város fejlesztési modell elkészítéséhez szükséges szakmai iránymutatás kidolgozása szintén a Lechner Tudásközpont feladata. Az okosodni kívánó városok részére együttműködés keretében szakmai segítséget, konzultációt, nyílt napokat biztosítanak a Tudásközpont településekkel foglalkozó szakértői annak érdekében, hogy a fejlődési folyamat végeredménye egy élhetőbb város legyen.

A Lechner Tudásközpont honlapjáról jelenleg PDF formátumban letölthető Smart City Példatár célja az okos város fejlesztések, jó gyakorlatok sokoldalúságának bemutatása több mint 300 eredményes hazai és nemzetközi példán keresztül. Az okos város fejlesztésre irányuló kreatív új ötletek és megoldások azonban gyorsan követik egymást. A dokumentumot ezért a Tudásközpont szakértői dinamikusan fejlődő, online felületté alakítják át – az Okos város online példatár könnyen elérhető, naprakész és folyamatosan bővülő tudást nyújt majd. A nemzetközi szinten is hiánypótló adatbázis előreláthatóan februártól bárki számára elérhető, átfogó és összetett keresési lehetőséget kínál a hazai és külföldi okos városok jó gyakorlatai között. A magyarul és angolul egyaránt elérhető kereső felületen az egyes projekteket rövid leírás és kép is illusztrálja, kiegészítve a fejlesztő cég vagy város nevével és hivatkozásával.

A Lechner Tudásközpont eddig elkészült dokumentumai alapján bárki komplex, ugyanakkor könnyen érhető módon megismerheti az okos város mint városfejlesztési szemléletmód részleteit. A Smart City Tudásplatform átfogó képet ad az okos város koncepciójáról, míg az Okos Város Fejlesztési Modell segít a városoknak az okos stratégiájuk elkészítésében. A Településértékelés és Monitoring Rendszer segítségével egységes szempontrendszer alapján nyomon követhetőek lesznek az okos város jellegű fejlesztések településekre gyakorolt hatásai

Az okos város pontos fogalmát a mai napig szakmai vita övezi, nem egyértelmű, hogy a városokban megjelenő fejlesztések, technológiák, termékek, szolgáltatások vagy akár társadalmi kezdeményezések közül mi nevezhető okosnak. A Lechner Tudásközpont egyik további feladata ezért az okos város fejlesztések fogalmának meghatározása lesz majd, amit többek között a terület- és településfejlesztéssel, valamint rendezéssel foglalkozó kormányrendeletekbe is beépítenek majd.