Ötven éves az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszerünk - konferencia-felhívás

Konferenciát rendez az MFTTT

Ötven éves az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszerünk címmel rendez konferenciát a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság november 16-án a BME Központi épületének Oltay-termében.   Az eseményre minden szaktársat és érdeklődőt várnak a szervezők.

A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Ötven éves az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszerünk címmel konferenciát tart a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2023. november 16-án. A rendezvény felhívása, részletes programja és a jelentkezésre szolgáló online felület az MFTTT honlapján keresztül érhető el. A rendezvényre minden jelentkezőt várnak a szervezők.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényerejű, valamint annak végrehajtásáról szóló rendelet 50 éve, 1973. január 1-jén lépett hatályba. Mindkét jogszabály forradalmi változásokat okozott hazánk ingatlan-nyilvántartási rendszerében. A telekkönyv és az állami földnyilvántartás közötti különbségek olyan mértéket értek el, hogy döntést kellett hozni az összhang biztosítására. Így a telekkönyvek vezetése 1973. január 1-jével a bíróságoktól átkerült a földhivatalok irányítása alá, s ezzel megszületett az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszer. Ebben az időben egységes ingatlan-nyilvántartással csak Hollandia és Finnország rendelkezett a világon.

A teljes rendszer kialakításának befejezése 1980-ra tehető, azonban a hetvenes évtized a szakma egyéb területein is nagy változásokat hozott a felsőgeodéziától kezdve, a mérnökgeodézián, fotogrammetrián át a kataszteri felmérésig. A fenti jogszabályok megjelenésének évében új geodéziai dátum került meghatározásra (HD-72) és az új geodéziai dátum felhasználásával 1975-ben új vetületi rendszert – Egységes Országos Vetületi (EOV) rendszer – állítottak szolgálatba (1975). Természetes, hogy a geodéziai dátum az alapponthálózat új meghatározását is kikövetelte. Jó volt ebben az időben geodétának lenni.
Ebben az évtizedben vezették be az új magassági (EOMA), valamint a kéregmozgás vizsgálati alaphálózatunkat is. Megjelentek az alapponttokkal kapcsolatos „A” jelű, a mérnökgeodéziai, légifényképezési, valamint a felmérésekkel foglalkozó „F” jelű szabályzatok is. Az Ötven éves az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszerünk konferencia ennek a mozgalmas és sikeres évtizednek az eredményeire alapozva szeretné bemutatni e fantasztikus szakma jelenlegi és jövőbeni fejlesztési irányait, megoldásait.

A rendezvény IRM akkreditálása folyamatban van (várhatóan 3 pont). A részvétel díjának átutalására november 13-ig van lehetőség az MFTT felhívásában közölt információk szerint.

MFTTT