Podcastekkel indul a Lechner Akadémia

Központban a Tudás

Lechner Akadémia címmel új, ismeretterjesztő felületet indít a Lechner. A februártól elérhető weboldalon – amely egyre bővülő tartalommal várja az érdeklődőket – podcastek, kisfilmek és oktatóvideók mutatják be a Tudásközpont színes tevékenységeit. Az első podcastek a Lechner államhatárügyi és űrtávérzékelési munkáit, GNSS kutatásait, és a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép rendszerét hozzák közelebb a hallgatókhoz, valamint izgalmas kutatói portrékat mutatnak be.

A Lechner Tudásközpont létrehozta a Lechner Akadémia ismeretterjesztő felületét. A lechnerakademia.hu címen elérhető weboldalon filmek, oktatóvideók és podcastek mutatják be a Lechner Tudásközpont tevékenységeit Központban a Tudás jeligével. Az ingyenesen, regisztráció nélkül elérhető felület különösen ajánlott szakmabelieknek, diákoknak és a hazai területi közigazgatás, térinformatika, építésügy iránt érdeklődő nagyközönségnek. A weboldal felülete korszerű, letisztult, könnyen áttekinthető. A hasonló témájú további tartalmak keresését címkerendszer is segíti.

Az oldal gerincét a Lechner stúdiójában készített podcastek alkotják, ahol egy-egy terület szakértő munkatársával rögzített beszélgetések mentén hallgathatnak bele az érdeklődők a Lechner jellemző és izgalmas tevékenységeibe. A Lechner Youtube csatornáján is meghallgatható podcast sorozat első évadában mintegy 25 adást kerül ki heti rendszerességgel a Lechner Akadémia felületére. A beszélgetések egy része ismeretterjesztő szándékkal néhány kiemelt, vagy különösen izgalmas kutatási témát jár körül a térképezéstől az űrkutatáson és államhatármérésen át az ingatlan-nyilvántartó rendszerekig. Mintegy tucatnyi beszélgetés pedig egy-egy szakmát és azon keresztül egy osztály működését, feladatköreit mutatja be, ezzel pályaorientációs, toborzó célt is szolgálva.

*

Az oldalon megtekinthetők kisfilmek is, mint a Lechner központi épületeként szolgáló XI. kerületi Budafoki úti egykori lágymányosi dohánygyár történetéről vagy a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumról készült videók. Oktatóvideók is elérhetők az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerről (TEIR) és az e-építési naplóról.

A Lechner Tudásközpont a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása és a E-építés keretrendszer - innovációval a magyar emberek szolgálatában kiemelt KÖFOP projektek keretében is vállalta, hogy a rendszerek fejlesztésén és üzemeltetésén túl projektek keretében tudásmegosztó, ismeretátadó tevékenységet végez és az általa üzemeltetett rendszerek felhasználóit folyamatosan támogatja. A nagyközönség számára nyilvános felület tartalma a továbbiakban folyamatosan frissülni fog a Lechner Tudásközpont tevékenységeiről, fejlesztéseiről, kutatásairól szóló podcastekkel, felvételekkel, videókkal.

A Lechner Akadémia az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” és a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” kiemelt projektek keretében készült el.