Pontgyűjtésre fel!

Indul a fentrol.hu XII. pontgyűjtő játéka

Még mindig akad georeferálni való anyag a Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumában, így a fentrol.hu XII. alkalommal is meghirdeti a már hagyománynak számító pontgyűjtő játékát. Az oldalon regisztrált felhasználók november elejétől december végéig versenghetnek ajándék légifelvételért és műhelylátogatásért.

A Lechner Tudásközpont ismét meghirdeti a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum életének XII. pontgyűjtő játékát, mely 2023. november 1-én startol és december 31-én ér véget. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött, de még nem pontosan a helyükre illesztett légifelvételek térbeli helyzetét kiigazítja, szerkeszti. A legalább 500 pontot összegyűjtő játékosokat műhelylátogatásra is invitáljuk a legalább 250 pontot összegyűjtő játékosoknak is járó nyomtatott légifelvétel átadása mellett. 

Ehhez a fentrol.hu oldalra való belépés után, a légifelvételek oldalán a szerkesztés menüpontra kattintva kell megkezdeni a képek térbeli helyreigazítását, melyért azok nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében 1-10 pontot lehet kapni. A georeferálás folyamatának lépéseit (a kép elmozgatását, elforgatását, valamint méretarányának változtatását) az alábbi animáció mutatja be. A további részletekért a fentrol.blog.hu-ra érdemes ellátogatni.

pontgyujto-georeferalas
Légifelvétel szerkesztése

Az eddig feltöltött 226 219 db kép 43%-át, több mint 97 000 képet igazítottak a helyükre a fentrol.hu látogatói. Ezzel nagyban elősegítették a pontatlan elhelyezkedésű légifelvételek beazonosítását, könnyítették a képek böngészését.

A soron következő játék 2023. november 1-én 0:00 órakor indul és december 31-én 24:00 óráig tart. A Játék során a legalább 250 pontot elérő Játékos egy általa választott, a fentrol.hu-n elérhető archív légifelvételt vagy légifelvétel részletet kap ajándékba maximum 90 cm x 90 cm méretben nyomtatva.

A játék során a legalább 500 pontot elérő játékos a nyomtatott képen felül műhelylátogatásra is jogosulttá válik a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri székházába – várhatóan 2023. februárjában.

xii-pontgyujto-jatek

A játékban való részvétel feltételei és pontos szabályai itt olvashatók. A játékba a megadott időszakon belül bármikor be lehet kapcsolódni, soha nem késő elkezdeni!