Régi épületek korszerűen újragondolva

Település megújítás minden léptékben III.

A Lechner Tudásközpont Okos Város Példatára a települések újragondolásának témakörében különböző szinten megvalósuló hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat mutat be. A Magyarországra jellemző lakótelepi épületek, kockaházak és egykori parasztházak megújulási lehetőségein túl arra is választ kaphatunk, hogyan válhat egy üresen álló közösségi iskola több generációs lakóépületté, vagy egy használaton kívüli gótikus templom különös hangulatú lakóházzá.

A Lechner Tudásközpont folyamatosan bővülő online Okos Város Példatára már több mint 1100 példán keresztül mutat be városfejlesztési jó gyakorlatokat. A települési rendszerszintű és a városrész léptékű okos megoldásokból készült válogatás után most az egyes épületek korszerű, fenntartható újragondolása kerül a fókuszba.

Sok település számára jelent kihívást, hogy a kihasználatlan, leromlott állapotú épületeket megóvják a teljes pusztulástól, és felújítva, átalakítva, akár új funkciókkal megtöltve, ismét a város és az ott lakók szolgálatába állítsák vissza. A klímatudatos újrahasznosítás során az újabb zöldterületek beépítésének megelőzésével, a természeti és építészeti értékek párhuzamos megóvásával, egészségesebb, élhetőbb környezet is teremthető, a településkép is jelentősen javítható. A megfelelő intézkedésekkel nem csupán maga az épület, de a hozzá kapcsolódó közösség is újjászülethet. Jó példa erre a Máltai Szeretetszolgálat 2009-ben indított Vertikális Közösség rehabilitációs programja, amely egy veszprémi szegregátumban valósult meg. A volt ipari területen található toronyépület egykor munkásszállóként működött, majd társasházzá alakulása után szegény családoknak adott otthont. Az épület állagának és a lakók életkörülményeinek romlása miatt azonban szükség volt a toronyház és a közösség rehabilitációjára. A 2009-ben indított program keretében a többségi tulajdonnal rendelkező Máltai Szeretetszolgálat a ház második emeletén közösségi teret alakított ki, biztosítva a lakók számára a mosás, főzés és fürdés lehetőségét. Ugyanitt játszóházat, valamint szociális és egészség pontot is létrehoztak. A harmadik emeleten a hajléktalanok számára biztosított Rehabilitációs Célú Átmeneti Szállás működik, a negyediken pedig a gyerekek tehetséggondozására korai fejlesztő szobát, a felnőttképzésre pedig 15 fős tantermet hoztak létre. A programnak köszönhetően így nem csak az épület állapotán, de a lakók közérzetén is sikerült javítani, megindult a közösséggé formálódás.

01-rimaszombat-panel

01-rimaszombat-panel-alaprajz
Átalakított panelház Rimaszombaton, régi alaprajz és új variációk (Kép forrása: archdaily.com)

A lakóépület funkció bővítését is szem előtt tartva gondolták újra Rimaszombat egyik panelházát. Szlovákiában – ahogy hazánkban is – a népesség jelentős része él a szocializmus idejéből származó, előregyártott elemekből készült panelházakban, amelyek állapotuk révén is egyre inkább megérnek a felújításra, és funkcionalitásukat tekintve sem felelnek már meg annyira a lakók igényeinek. A régi panel lakótömbök lerombolása helyett azonban gyakran fenntarthatóbb megoldás azokat felújítani és a ma igényeinek megfelelően átalakítani. Az említett példában nem csak korszerű, energiatakarékos, esztétikus burkolatot kapott az épület, de az eredeti válaszfalak átépítésével a lakásstruktúra is átalakult. A kis alapterületű, egyforma elrendezésű lakások helyett a különböző igényekhez igazodó típusú és méretű, változatosabb lakótereket hoztak létre. A panelt erkélyekkel és penthouse lakásokkal bővítették, a földszinti raktárhelyiségek helyén pedig a lakók igényeit kiszolgáló létesítmények – közösségi terek, kávézó, edzőterem és szauna – nyíltak.

02-magyar-feszek
Kockaházból átalakított okos otthon (Kép forrása: zoldegyetem.pte.hu)

A panelház mellett hazánk jellegzetes épülettípusa a „Kádár-kocka”, amely eredeti formájában már elavult, napjainkban az ilyen típusú házak felújításán kívül újragondolásuk is időszerűvé vált. Erre mutat megoldást a Magyar Fészek+ névre keresztelt, okos megoldásokkal átalakított kockaház, amely a 2019-es szentendrei rendezésű Solar Decathlon innovációs házépítő világversenyen négy kategóriában is díjazást kapott. A Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem közös munkájaként megvalósult mintaház projekt a vernakuláris elemeket megtartva vezetett be innovatív, költség- és energiahatékony megoldásokat. Az épület alatt átvezetett Venturi torony lehetővé teszi a helyiségek passzív légcseréjét, hűtését és fűtését, a déli oldalon található mobil naptér pedig polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet. A ház mobil, szabadon kombinálható elemei a különböző családméretekre és családstruktúrákra reagálnak, a bútorok újrahasznosított anyagokból készültek. Az épület működését irányító, figyelő és elemző automatika emellett képes a tulajdonos különböző környezeti hatásokra való válaszait is megtanulni.

Kockaház átalakításokra is példát mutat a Lechner Tudásközpont által fejlesztett, 2021-ben indult Nemzeti Mintaterv Katalógus. Az online elérhető családi ház tervadatbázis jelenleg 150 korszerű, minőségi, helyszíni adaptálásra alkalmas otthontervet kínál ingyenesen az építkező családoknak.

03-tesenfa-paraszthaz
Megújult parasztház és porta Tésenfán (Fotó: Bélavári Kriszta / Lechner Tudásközpont)

Hazánkban a népi építészeti értékek megóvása céljából jött létre a Népi Építészeti Program, amelynek segítségével számos régi, védelem alatt álló épület újult már meg eredeti rendeltetését megőrizve, vagy éppen új funkcióval ellátva. A program keretein belül biztosított, magánszemélyek és szervezetek számára is elérhető támogatásból született újjá a Baranya megyei Tésenfa egyik parasztháza és a hozzá tartozó gazdasági épületek is. Hagyományos építőanyagok és módszerek alkalmazásával restaurálták a helyiségek korhű burkolatát és a mennyezeti festést, valamint az eredeti tüzelőberendezéseket is visszaépítették, így az egykori lakóház ma a Vidéken Jó! Alapítvány székhelyeként hagyományőrző kulturális és közösségi térként várja a látogatókat.

Műemlék épület megújulására, új funkcióval való ellátására példa még a berlini Karlshorstban megvalósult lakásprojekt, amelynek keretében egy régi közösségi iskolát alakítottak át több generáció együttélésére is alkalmas lakóépületté. Az egykori tantermek tágas, világos tereiben a lakók különböző igényeit figyelembe véve alakították ki a lakótereket. Nem csak az épületet és az ingatlant, de a lakások egy részét is akadálymentessé tették. Az együttélés és az egymás támogatása céljából újragondolt, több mint százéves műemlék épület így családok, egyedülállók, idősek és fogyatékkal élők, valamint rászorulók számára nyújt otthont, a hazánkban még kevésbé ismert, közösségi lakhatás (cohousing) együttélési forma keretein belül.

04-old-church-house
Lakássá alakított gótikus templom belső tere Cold Hanworthben (Kép forrása: dailymail.co.uk)

Szokatlan funkcióváltó átalakításra került sor az angliai Cold Hanworthben, ahol egy védelem alatt álló, felhagyott gótikus templomot a 21. század igényeinek megfelelő lakóházként gondoltak újra. Az Old Church House kialakításánál különösen ügyeltek arra, hogy az egykori szakrális épület tágas terei megmaradjanak, így a földszinten hatalmas fogadóterület, nappali és konyha kapott helyet, míg a felső szinten három hálószoba és a hozzájuk tartozó mellékhelyiségek találhatóak. Az átalakításnál figyelembe vették az eredeti épületnek megfelelő anyag- és színhasználatot, megőrizve a templom olyan jellegzetes elemeit is, mint a színes ólomüveg ablakok, a templomtorony és az oltár.

Borító-és fejléckép: Magyar Fészek+ átalakított kockaház modellje (Fotó: zoldegyetem.pte.hu)

A sorozat korábbi részei itt olvashatóak:
Kihasználatlan terek új élete az okos városokban
Városrészek fenntartható megújítása, közösségi újratervezése

Tábi Emőke