Szélesedett a Lechner által szolgáltatott téradatok köre

Július elejétől újabb adattípusok érhetőek el

Július 1-től bővült a Lechner Tudásközponton keresztül hozzáférhető téradatok köre. Az újonnan igényelhető adatok a közlekedési hálózatok, a kulturális létesítmények, a névrajzi, vízrajzi és tömbhatár adatbázisok, valamint az ingatlan-nyilvántartási adatbázis térképi épületgeometriai és műszaki aranykorona értékkel kapcsolatos információira terjednek ki Magyarország teljes közigazgatási területére vonatkozóan.

Hazánkban a Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként foglalkozik az országos téradat-nyilvántartások kezelésével, elemzésével és szolgáltatásával. A Tudásközpont által biztosított adatok köre július 1-től újabb adattípusokkal bővült.

Az újonnan elérhető adatkörök között megtalálható az ortofotó alapján történő digitalizálással és attribútum adatok gyűjtésével készített Közlekedési Hálózatok Adatbázis tartalma, így az utak, vasutak, repülőterek, kompok és libegők vonalas, felület típusú vagy pontszerű objektumra vonatkozó adatai. Az adatbázis többek között jelöli a futópályák elhelyezkedését is a térképen, de az autó- és motorsport versenypályák is megtalálhatóak rajta. Ezenkívül folyamatosan bővül az adatbázisban elérhető adatok köre, például a turistautakkal.

uj-teradatok-01
Kulturális létesítményekre vonatkozó téradatok is igényelhetőek

Kulturális Létesítmények Adatbázisából elérhetővé váltak a földvárakra, romokra, temetőkre és a vallásilag tipizált templomépületekre vonatkozó téradatok.

A Névrajzi Adatbázis a Tudásközpont által gyűjtött névrajzi elnevezéseket teszi elérhetővé. A folyamatosan bővülő adatbázisban hazánk városainak, településrészeinek nevei mellett megtalálhatóak még a különféle földrajzi és néprajzi tájainkra vonatkozó adatok, a barlangok, források, hegyek és völgyek elnevezése is. 

uj-teradatok-02
A Vízrajzi Adatbázisban többek között a víztározók téradatai is megtalálhatóak

A Vízrajzi Adatbázis tartalmazza a hazai vízfolyásokat és állóvizeket. Vonalas objektumként találhatóak meg benne a például a földalatti vízfolyások, a híd alatt vagy tavon átfolyó vizek, felületobjektumként pedig ugyanezen 5 méternél szélesebb vízfolyásokon kívül az árvízi átereszek és szükségmedrek, víztározók, holtágak, valamint a nádasokra és mocsarakra vonatkozó adatok is.

uj-teradatok-03
Belterületi, külterületi és zártkerti tömbhatárok a tömbhatár adatbázisból

Az újonnan hozzáférhető tömbhatár adatbázis az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis aktuális legfrissebb térinformatikai másolatából származtatva, generalizáltan tartalmazza a tömbhatárokat belterületi, külterületi és zártkerti fekvésekben is.

uj-teradatok-04
Műszaki aranykorona érték adatok az állami ingatlan-nyilvántartási alaptérképi adatbázisból

Az állami ingatlan-nyilvántartási alaptérképi adatbázisból már elérhetőek az épületgeometria és a műszaki aranykorona érték adatok is. Előbbi – a váztérképhez hasonlóan 0,5 méterre és 1 méterre generalizált verzióban is elérhető – adatok elsősorban a beépítettség vizsgálatához, jelterjedés, zajterhelés vizsgálatához is alkalmasak, míg utóbbiak főként a mezőgazdasági területek művelés alól történő kivonhatóságának megállapításában és értékbecslésében játszanak szerepet.

A cikkben bemutatott újabb, díjfizetés ellenében elérhető téradatok a Lechner Tudásközpont honlapján feltüntetett módon és feltételekkel igényelhetőek az ügyfélszolgálaton keresztül. További tájékoztatásért, vagy egyedi adatszolgáltatási igény esetén keressenek minket az egyes adatköröknél megadott kapcsolattartók elérhetőségén, vagy írjanak a teradatszolgaltatas@lechnerkozpont.hu e-mail címre.