Tizennyolc nyertes terv született a bölcsődeépítési ötletpályázaton

A nyertes pályaművek a bolcsodeotletpalyazat.hu honlapon tekinthetők meg

Március 2-án tizennyolc pályázó vette át az elismerését a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kopp Mária Intézet és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósult bölcsődeépítési ötletpályázat ünnepélyes díjátadóján.

Tizennyolc elképzelést részesített megvételben a bíráló bizottság a bölcsődék tervezésére kiírt országos tervpályázaton. Az elismerő oklevelet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke és Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos adta át a nyertes pályázóknak március 2-án.

Az alkotóközösségek három kategóriában – új épület tervezése, meglévő intézmény bővítése, meglévő kockaház átalakítása témában – készíthették el terveiket, három különböző bölcsődei ellátási formára szabva. A pályázat célul tűzte ki a bölcsődék fejlesztéséhez szükséges alaprajzi elrendezések, funkciósémák kidolgozását, melyek átgondoltságuk és magas építészeti minőségük alapján követendő mintaként és kiindulási alapként szolgálhatnak a bölcsődei beruházásokat megrendelő szervezetek és intézmények számára. A beérkezett negyven pályamű közül nyolc tagú, az építészeti és bölcsődei területet jól ismerő szakemberekből álló bíráló bizottság választotta ki azt a tizennyolc tervet, amik mintaként szolgálhatnak az új létesítmények tervezésében és meglévő bölcsődék felújításban egyaránt. A koncepciótervek a konkrét tervezés során példaként használhatóak a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével.

A nyertes pályaművek a bolcsodeotletpalyazat.hu honlapon tekinthetők meg.

Borítókép: Tőrös Ágnes pályaművének illusztrációja