Több mint 120 épülettörténettel bővült a Köztünk élő építészet online térkép

400-nál is több épület között lehet böngészni a Lechner Tudásközpont adatbázisában

Február elején a Szegedi Nemzeti Színház, a székesfehérvári püspöki palota, valamint a miskolci Avasi református templom mellett további 120 épület történetével bővült a Lechner Tudásközpont Köztünk élő építészet térképe. Az immáron 409 elemet számláló, hétről hétre gyarapodó online adatbázis a hazai épített környezet értékeit, a homlokzatok mögött rejlő érdekességeket mutatja be az olvasóknak. 

120-nál is több új épülettörténet olvasható a Lechner Tudásközpont hetente bővülő Köztünk élő építészet térképén. A 2019 márciusában indult online adatbázis több mint 400 budapesti és vidéki épület – bérházak, szállodák, templomok és pályaudvarok – fotókkal illusztrált történetén keresztül mutatja be a hazai építészet értékeit. Az archív felvételeket a Lechner Fotótár 1945–1990 között készült fotódokumentumai szolgáltatják.

szeged
A Szegedi Nemzeti Színház, 1951 (LTK/VÁTI/MV/75/49) – Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Fotótár, VÁTI

Az 1960-as évek balatoni fejlesztései, Csopak, Badacsony, Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonboglár és Balatonföldvár éttermei, üdülői, kempingjei, Szeged középületei, a székesfehérvári püspöki palota történeteivel nem csupán az épültek homlokzata mögé lehet bekukkantani, hanem XX. század második felének hangulatából is ízelítőt kaphatnak az olvasók. A térképen böngészve felbukkan többek között a hazai vitorlássport 1881-es elindulásának kalandos története, kiderül, hogy Balatonszepezd 350 fős lakosságára három templom is jutott, de még ez is kevésnek bizonyult a nyaralók magas száma miatt, így a miséket nyaranta a szabadban tartották. Bár a Szegedi Színház épülete az átadás után két évvel leégett, eredeti pompáját külső és belső kialakításában is sikerült megőrizni az újjáépítés során. Az olvasók megismerhetik továbbá a debreceni Merkur-telep történetét is, melynek fő érdekessége, hogy az épület előtt álló vörösrézlemez „Ördögszekér” szobor a telephely megszűnése után végül visszakerült az alkotóhoz, Bánkuti Istvánhoz.  

csopak
Életkép a csopaki strandon az 1970-es években (LTK/VÁTI/167/18/19) – Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Fotótár, VÁTI

A folyamatosan bővülő Köztünk élő építészet adatbázisa a Lechner Tudásközpont weboldalán, a Fotótár digitalizált felvételei pedig a fototar.lechnerkozpont.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők. 

Tüzes Gréta