Tornácok, erkélyek, hajlásszögek

Tovább bővült az ábra- és fotógyűjtemény a TAK egyeztető felületén

Akár a tető hajlásszöge alapján is rákereshetünk a Településképi Arculati Kézikönyvek (TAK) elkészítésében segítséget nyújtó kézi rajz- és ábragyűjtemény, valamint részletfotótár elemeire. A kézikönyvek készítői számára nélkülözhetetlen, hétről hétre újabb képi tartalmakkal bővülő, kereshető gyűjtemény a tak.lechnerkozpont.hu oldalon érhető el.

Minden településnek, a legkisebb falutól a fővárosig el kell készítenie saját Településképi Arculati Kézikönyvét, amely rövidebb szövegekkel és rengeteg képpel, jó és rossz példákon keresztül mutatja be az adott településre jellemző épített környezetet. A kézikönyvek összeállításához a tak.lechnerkozpont.hu oldalon található folyamatosan bővülő részletfotó, ábra és rajzgyűjtemény hatalmas segítséget nyújthat. A jó példákra, valamint a kerülendő megoldásokra kiemelt hangsúlyt fektető válogatás képei kereshetőek beépítés szerint, falusias, kertvárosi, kisvárosi, nagyvárosi beépítés, ezen belül tetőhajlásszög, homlokzatképzés, magasság, vagy terepalakítás kategória alapján is.

Az ügyfélkapus regisztrációval igénybe vehető gyűjtemény hasznos lapozgatnivaló a TAK-készítők számára, mert rengeteg épület, intézmény, lakóház jellegzetes, példaértékű, vagy épp elriasztó elemét tartalmazza, a legapróbb építészeti részletekig. Az augusztusban jelentősen bővült, számítógépes ábrákat és kézi rajzokat egyaránt tartalmazó gyűjtemény, valamint részletfotótár kiemelt hangsúlyt fektet a jó példákra és a kerülendő megoldásokra.

A Településképi Arculati Kézikönyvek készítői kedvükre válogathatnak az immár közel 800 fájlból álló kollekcióból, sőt, amennyiben nem találnak saját településükhöz illeszkedő ábrát az oldalon, akkor egy rövid leírás, fotó, illetve rajz feltöltésével maguk is javaslatot tehetnek a galéria bővítésére. A Lechner Tudásközpont szakértői ezek alapján elkészítik a kapcsolódó ábrát és elérhetővé teszik a portálon. Önmagában csak a részletfotótár menüpontban igen gazdag képanyag áll rendelkezésre, amely a nyáron hozzávetőlegesen 250 db új fotóval bővült, így már 420-ra emelkedett a letölthető fájlok száma. A legújabb fényképek elsősorban a homlokzatburkolatok és az erkélyek, tornácok, előtetők kategóriák tartalmát színesítik.

A Tudásközpont kiemelt szándéka, hogy technikai segítségét nyújtson az arculati kézikönyvek készítésében közreműködő főépítészeknek, építészeknek és az önkormányzatok munkatársainak. Ennek érdekében a nyári hónapokban a szakemberek az ábragyűjtemény és a részletfotótár frissítése mellett az online egyeztető felületet számos hasznos funkcióval bővítették. A fejlesztések eredményeként a felhasználók egyszerűbben nyomon követhetik az általuk felvett települések státuszát, az azokkal kapcsolatos aktivitásokat. Munkájukat egy több paraméter egyidejű beállítását biztosító szűrőrendszer, valamint automatikus e-mail értesítés lehetőségének kiválasztása segíti. Az e-mail jelzi, hogy az új bejegyzést mely felhasználó végezte az érintett településen és az milyen típusú észrevételt tartalmaz, valamint közvetlen linket küld a hozzászólás megtekintéséhez.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet értelmében a Településképi Arculati Kézikönyvek egyeztetésére és véleményeztetésére szolgáló digitális egyeztető felületet a Lechner Tudásközpont üzemelteti. A tak.lechnerkozpont.hu oldalon elérhető tartalom a visszajelzések alapján folyamatosan bővül.

Keserű Dávid