Új játék új szabállyal a fentrol.hu-n!

Meglepetéssel ünnepli 10. évfordulóját a Digitális Légifelvétel Archívum

Különleges pontgyűjtő játékkal készül 10. évfordulójára a fentrol.hu. A 13. alkalommal megrendezett georeferáló játékban ezúttal a műhelylátogatással egybekötött nyeremény eléréséhez szükséges pontszám 500 helyett 350-től indul. Most a választott légifelvétel mellett a nyertes játékosok mindegyike ajándékcsomagot is kap, amelyet személyesen a Bosnyák téri székházba szervezett műhelylátogatáson vehetnek át, ahol mind a légifelvételező kamerával, mind a légifilmtárral, mind a digitalizálásra történő előkészítéssel és a szkenneléssel is megismerkedhetnek.

A Lechner Tudásközpont már ötödik alkalommal rendezi meg a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum életének XIII. pontgyűjtő játékát, mely 2024. július 1-én startol és augusztus 31-én ér véget. A fentrol.hu oldal indulásának 10. évfordulója alkalmából új ajándékokkal és különleges szabállyal kerül megrendezésre a játék.

A játékban bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött, de még nem pontosan a helyükre illesztett légifelvételek térbeli helyzetét kiigazítja, szerkeszti. A legalább 350 pontot összegyűjtő játékosokat a Tudásközpont Bosnyák téri székházában várhatóan 2024 szeptemberében megrendezésre kerülő műhelylátogatásra invitáljuk, ahol ezúttal az általuk választott (maximum 90 cm x 90 cm méretben) nyomtatott légifelvétel mellett ajándékcsomagot is kapnak.

A pontgyűjtő játékban való részvételhez a fentrol.hu oldalra való belépés után, a légifelvételek oldalán a szerkesztés menüpontra kattintva kell megkezdeni a képek térbeli helyreigazítását, melyért azok nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében 1-10 pontot lehet kapni. A georeferálás folyamatának lépéseit (a kép elmozgatását, elforgatását, valamint méretarányának változtatását) az alábbi animáció mutatja be. A további részletekért a fentrol.blog.hu-ra érdemes ellátogatni.

Légifelvétel szerkesztése

Az eddig feltöltött 234 730 db kép 44 %-át, több mint 100 000 képet igazítottak a helyükre a fentrol.hu látogatói. Ezzel nagyban elősegítették a pontatlan elhelyezkedésű légifelvételek beazonosítását, könnyítették a képek böngészését.

A fentrol.hu 10. évfordulójának alkalmából megrendezésre kerülő játék 2024. július 1-én 0:00 órakor indul és augusztus 31-én 24:00 óráig tart. A játékban való részvétel feltételei és pontos szabályai itt olvashatók. A játékba a megadott időszakon belül bármikor be lehet kapcsolódni, soha nem késő elkezdeni!