Újra lehet pályázni a Lechner különdíjára!

Média Építészeti Díja 2017

A Lechner Tudásközpont a tavalyi évhez hasonlóan újra különdíjat ad át a Média Építészeti Díja Gálán. A díjra 1945 utáni épületek és építmények felújításával, rehabilitációjával vagy annak tervével lehet pályázni az Építészfórumon, 2017. október 25-ig.

A magyar építészettörténet keveset tárgyalt fejezete az 1945-90 közötti korszak. Későmodern épített örökségünk most kerül a közvélemény, a döntéshozók és az építész szakma figyelmének középpontjába, ugyanis a statikailag sokszor kifogástalan állapotban lévő házak homlokzata, gépészete, belsőépítészete, az életciklusukból fakadóan, felújításra szorul. Másrészt a 21. században már funkcionálisan sem mindig állják meg a helyüket a korszak épületei, hiszen gyakran megváltoznak a felhasználói igények – átalakul körülöttük a város. De jó építészeti minőséget ezeknél a rekonstrukcióknál is csak az épületek és az őket eredetileg tervező jeles mesterek alkotófolyamatainak megismerése és megértése révén lehet elérni.

A Lechner Tudásközpont már második éve díjazza a II. világháború és a rendszerváltás közötti időszak hazai épületeinek kiemelkedő minőségű felújításait. A Tudásközpont más területen is csatlakozik ehhez a korszakhoz: Építésügyi Dokumentációs Központja – a Lágymányosi Dohánygyár egykori épületében – számtalan korabeli épület tervrajzát őrzi. Ezenkívül a Lechner, a Nemzeti Építészetpolitikában lefektetett, az építészetet népszerűsítését célzó gondolatokhoz is támogatja, minél nagyobb segítséget nyújtva az egyes építészeti korszakok megismertetéséhez.

Eszterházy Károly Egyetem, aktívház - építész: Kormos Gyula - fotós: Zsitva Tibor (Forrás: epiteszforum.hu)

A tavaly díjazott csapat

A tavalyi évben először átadott díjat a Kormos Gyula által vezetett építészcsapat vehette át, az egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka utcai kampusz „C” épületének megújításáért. Kormosék felismerték az Ybl Miklós-díjas Brjeska István által az 1970-es években tervezett kampusz értékeit: a város felé páratlan kilátást biztosító nagy üvegfelületeket, a nagyvonalú emeleti tér jelentőségét és a tartószerkezetek jó statikai állapotában rejlő lehetőségeket. A rekonstrukciónál végig szem előtt tartott, korszerű energetikai és funkcionális szempontoknak is megfelelve, de a Brjeska-féle terv építészeti értékeinek megőrzésével így született meg Magyarország első felújítás által létrejött, közfunkciót ellátó aktív háza.

A tavalyi nyertes, Kormos Gyula építész interjút ad. Fotó: Kis Ádám/Lechner Tudásközpont

Az Építészforumon 2017. október 25-ig lehet a terveket feltölteni, ezzel az épület vagy a terv automatikusan elindul a különdíjért. A pályázat további feltétele, hogy az alkotást jegyző tervező a Tervezői nyilatkozat kitöltésével – és a kommunikacio@lechnerkozpont.hu email címre a szkennelt változat visszaküldésével – igazolja, betartotta a szerzői joggal kapcsolatos jogszabályi és kamarai előírásokat.

Letölthető melléklet

Tervezői nyilatkozat a hatályos szerzői jogi szabályok betartásáról

Balázs Bálint