Ünnepeljük a városokat! – Fókuszban a fenntartható városi átalakulás

URBACT Online Városfesztivál 2021.

25 európai ország, több mint 150 város, 23 jó gyakorlat – az elmúlt két év tapasztalatait és eredményeit ismerhették meg a résztvevők a 2021. június 15–17-én megrendezett 4. URBACT Városfesztiválon. A most először online térben tartott eseményen a Lechner Tudásközpont nemzeti kontaktpontként vett részt.

Idén online várta az érdeklődőket a negyedik alkalommal megrendezett URBACT Városfesztivál, amelyen 23 városi jó gyakorlat adaptációját lehetett megismerni. 25 európai ország több mint 150 városa mutatta be az elmúlt két év tapasztalatait és eredményeit a helyi körülményekhez, igényekhez igazított jó gyakorlatokkal kapcsolatban. Az URBACT program lehetővé teszi a résztvevő európai városok számára az együttműködést, a tudásátadást, valamint módszertani eszközökkel és szakértőkkel is segíti a fenntartható városfejlesztési törekvéseket. 

Az idei URBACT Városfesztiválon bemutatott módszerek, eszközök és kihívások olyan fontos témákat érintettek, mint a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás elleni küzdelem, a digitális átmenet, az esélyegyenlőség, a beporzóbarát városi környezet, valamint a városok világjárvány utáni felépülése és ellenállóbbá válása a jövőbeli kihívásokkal szemben. A három napos online rendezvény – amelyen a Lechner Tudásközpont nemzeti kontaktpontként vett részt – rendkívül gazdag előadássorozatokkal, párhuzamos szekciókkal, virtuális standokkal és networking lehetőséggel is várta a látogatókat egy színes, szórakoztató, interaktív program keretében.

Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó prezentációt Kate Raworth vezérszónok tartotta a „Fánk Gazdaságról” (Doughnut Economy), amely a 21. századi városoknak nyújt új módszert fenntartható városok kialakítására.

Kate Raworth előadása a „Fánk Gazdaságról”
Kate Raworth előadása a „Fánk Gazdaságról”

A 23 városi jó gyakorlatot adaptáló projekt sikereit ünneplő fesztiválon – a sűrű program közben – gyors, belső találkozókra is lehetőségük volt a résztvevő országoknak saját nyelven. Ebben az „Országsarok” nevű szobában Majorné Vén Mariann, a magyar nemzeti kontaktpont motorja megosztott pár hasznos információt a programmal, aktuális pályázati helyzettel, várható jövővel, résztvevő magyar városokkal és fejlesztési fókuszaikkal kapcsolatban. A chat szobában a 23 jó gyakorlat transzfer projekt eredményeit bemutató legújabb URBACT kiadvány és a módszertani segítséget nyújtó eszköztár, az úgynevezett „toolbox” elérhetőségét is megkapták az érdeklődők. A beszélgetésben részt vett Veszprém projektkoordinátora, Kiss Renáta is, aki kiemelte, munkájuk során komoly kihívást jelentett a kollaboratív, részvételi lehetőségek elterjesztése az önkormányzatnál, a közigazgatásban dolgozó munkatársak körében. Jelenleg a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa projekt jelenti a város számára a legnagyobb kihívást.

További információk a https://urbact.eu/ honlapon várhatók a fesztivál befejezése után.

Tábi Emőke