Virágcsokor az űrből

Tavaszi színkavalkád a Sentinel–2 műhold felvételein

A tavasz színpompás hírnökei a világűrből is megfigyelhetőek a Sentinel–2 műhold nagyfelbontású felvételeinek segítségével. A Lechner Tudásközpont távérzékelési és geodéziai szakemberei munkájuk során napi szinten használnak műholdfelvételeket, melyek segítségével nem csupán a globális környezet, de a természetes növénytakaró változásai is nyomon követhetőek.

Pipacstenger az Antilop-völgyben, 2020.04.13

A kedvező csapadékmennyiségnek hála, narancssárga pipacsok borítják a dél-kaliforniai Antilop-völgyet. A pipacsok szirmai meglehetősen gyorsan reagálnak az időjárásra, így a virágok állapota akár óránként változhat, szerencsére az április 13-i napos időben a virágok teljes pompájukban láthatók a Sentinel–2 műholdfelvételén.

Holland tulipánok, 2020.04.20

A tulipán eredetileg Ázsiából származik és török közvetítéssel terjedt el Európában a 16. században. Feltehetően a tulipán elnevezés is a turbánhoz hasonló virágzatra utal. Hollandiában elsőként Busbequis egyetemi professzor honosította meg, mára pedig már Hollandia egyik szimbólumává vált.

Repcetáblák Magyarországon, 2020.05.02

A repcét a mérsékelt éghajlati övben az egész világon termesztik olajnövényként. Hazánkban jellemzően az őszi vetésű káposztarepce terjedt el. Az alábbi műholdképen az ESA Sentinel–2 műholdjának május 2-án készült felvétele látható a Velencei-tó térségéről.

Cseresznyevirágzás Japánban, 2020.05.02

Japánban az év egyik legfontosabb eseménye a cseresznyefák virágzása, melyhez jellemzően számtalan kulturális esemény, fesztivál is kapcsolódik. A jelenség, mely során rózsaszínbe borulnak a hegyoldalak, többnyire márciusban kezdődik az ország déli részén és fokozatosan halad észak felé egészem májusig.  Ezen a valós színes felvételen a 2020. május 2-i állapot látható Tokió közelében.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. Gorelick et al., 2017.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

Birinyi Edina
Belényesi Márta